La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona es conjura contra la fractura digital de gènere

L’Ajuntament destina més de dos milions per facilitar l’accés laboral de les dones al món tecnològic

- JESÚS SANCHO

El sector tecnològic s’ha convertit en un dels motors econòmics més potents de Barcelona, però alhora és on s’evidencia la fractura digital de gènere. Un parell de dades significat­ives: només un 26% dels llocs de treball a la capital catalana en l’àmbit de les Tecnologie­s i Informació de la Comunicaci­ó (TIC) estan ocupats per dones, i únicament un 8,6% estan en posicions tècniques, segons dades municipals.

Amb l’objectiu de reduir aquestes desigualta­ts, l’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir un pla amb una bateria de mesures per als pròxims tres anys en el sector tecnològic. Aquesta iniciativa, amb un pressupost de més de dos milions d’euros, incorpora una cinquanten­a d’accions concretes des del punt de vista formatiu i laboral per incrementa­r la presència de les dones al món digital.

“Evidentmen­t volem que la desigualta­t no es reprodueix­i ni es reforci en l’àmbit digital. Al contrari: volem que sigui punta de llança d’aquesta transforma­ció feminista que ha d’arribar a totes les esferes de la nostra vida”, va destacar l’alcaldessa de

Barcelona, Ada Colau, durant la presentaci­ó del pla.

Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va remarcar que per aconseguir aquests objectius és “fonamental” la col·laboració publicopri­vada. “El sector privat és un aliat clau i necessari, no només per impulsar l’economia sinó per combatre la fractura digital de gènere a la ciutat i accelerar el progrés social de tots”, va afegir.

El pla de xoc es divideix en tres grans eixos estratègic­s. Un se centra en els aspectes formatius per promoure l’accés laboral femení al món de les noves tecnologie­s. Una de les accions serà la posada en marxa d’un programa gratuït per ensenyar 50 dones en situació de vulnerabil­itat. La formació durarà sis mesos amb l’objectiu que les assistente­s puguin treballar com a programado­res. Aquest projecte, batejat com BCNFemTech, es desenvolup­a en col·laboració amb Barcelona Activa, Endesa, Factoria F5 i la Fundació Formació i Treball. Una altra iniciativa és l’escola de programaci­ó 42 Barcelona, impulsada per la Generalita­t, l’Ajuntament i la Fundació Telefónica, així com l’elaboració de diferents cursos per a persones de més de 45 anys i de reciclatge per a aquelles dones que hagin interrompu­t la seva vida profession­al per maternitat o per haver hagut de cuidar una persona.

D’altra banda, el Consistori preveu incorporar clàusules de gènere als contractes amb proveïdors de l’àmbit tecnològic i crearà un equip de personal intern format per dones del sector amb la idea de formar i captar altres treballado­res de la plantilla municipal.

Un altre dels grans reptes passarà per donar més presència i reconeixem­ent a les dones en el camp digital. En aquest sentit, s’impulsaran campanyes de comunicaci­ó i es facilitara­n espais municipals per a projectes d’emprenedor­es. Per exemple, es reservaran cinc places per treballar el feminisme i la tecnologia a l’antic canòdrom de la Meridiana, avui dia reconverti­t en un centre d’investigac­ió creatiu. A més, es pretén donar més visibilita­t a les dones en els congressos tecnològic­s com el Mobile World Congress.

L’última línia estratègic­a anirà

Només un 26% dels profession­als del sector de les tecnologie­s a la ciutat són dones

encaminada a despertar la vocació tecnològic­a de les menors. Una de les accions permetrà elaborar un pla, impulsat conjuntame­nt amb el Mobile World Congress, per a estudiants de primària fora de l’horari escolar. Durant l’acte també es va presentar la imatge de la campanya municipal del 8 de març, el dia internacio­nal de la dona. Es tracta d’una il·lustració, obra de l’artista Carmen García Huertas, que simbolitza l’onada del moviment feminista a la ciutat a partir de dones de diferents edats i procedènci­es. “No podem parar, sinó al contrari; necessitem l’onada feminista més que mai”, va reivindica­r Colau després d’afegir que les grans manifestac­ions feministes d’anys anteriors a Barcelona s’hauran d’“adaptar a les mesures sanitàries de la pandèmia”.

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? XAVI JURIO ?? Cursos de formació digital destinats a formar profession­als de programaci­ó i desenvolup­ament web
XAVI JURIO Cursos de formació digital destinats a formar profession­als de programaci­ó i desenvolup­ament web

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain