La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Un poble sense bar? No!”

- SARA SANS Tarragona

Cada matí, amb sol, amb fred, amb pluja o amb neu, en Lluís recorre els gairebé tres quilòmetre­s que separen Mas d’en Gregori (la seva espectacul­ar masia i casa rural) de Porrera. El primer cafè del dia, el que serveix per arrencar la jornada i saludar amics i coneguts, el fa al Cafè Antic. Com en tants altres pobles, aquest local és molt més que un bar. Que si les partides de dòmino de la gent gran, que si el futbolí dels joves, el vermut dels dissabtes i els diumenges, que si un partit de futbol, la parada dels ciclistes més llaminers, els esmorzars de forquilla... Tot això era i és (amb permís de la pandèmia) el Cafè Antic. El bar ocupa un dels pisos de l’edifici, que també acull el restaurant Lo Teatret. L’Ajuntament de Porrera l’acaba de comprar per preservar aquestes dues activitats i disposar, a més a més, dels dos pisos superiors per llogar.

“Per a un Ajuntament com el nostre, una operació d’aquest tipus suposa un gran esforç, però és una inversió estratègic­a de present i futur”, considera l’alcalde de Porrera, Joan Carles Garcia. Els propietari­s de l’edifici, que viuen a Reus, el van posar a la venda fa un parell d’anys, i l’Ajuntament va iniciar negociacio­ns amb ells fa uns quinze mesos. “No teníem garanties... i si el futur propietari decidís no mantenir el cafè i el restaurant oberts? Estaria en el seu dret, i el poble perdria un punt de trobada vital”, diu Garcia.

L’operació serveix, de moment, per blindar l’activitat del Cafè Antic

i Lo Teatret. L’edifici ha costat 320.000 euros, i la meitat s’ha finançat a través del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona. La resta, 160.000 euros, els abonarà l’Ajuntament durant els pròxims quatre anys. “Això ens condiciona tot el mandat, però considerem que val la pena, i a més a més guanyem dos pisos per llogar a gent jove del municipi o a nous veïns que s’empadronin i vulguin establir-se a Porrera”, afegeix Garcia.

Doble objectiu complert: mantenir la vida social que proporcion­en el bar i el restaurant i disposar d’aquests dos nous habitatges, buits des que fa uns vint anys va marxar el farmacèuti­c que va ocupar l’última de les residèncie­s. Els dos pisos se sumaran als tres que ja té llogats l’Ajuntament amb contractes de tres anys. “És una manera de facilitar l’arrelament i evitar el despoblame­nt o, fins i tot, d’atreure nous veïns”, insisteix.

Aquest edifici acumula un llarg llegat històric i sentimenta­l. Cantat per Lluís Llach al seu disc Món Porrera, el Cafè Antic també és una de les parades de la ruta sonora i paisatgíst­ica que van impulsar les cases rurals del municipi i que ressegueix amb la música de Llach i els versos de Martí i Pol, un altre il·lustre vinculat a Porrera, els punts més emblemàtic­s del poble. Entre ells, esclar, el Cafè Antic

El confinamen­t comarcal ha tocat de ple aquest i tots els bars i els restaurant­s. Els esmorzars de caps de setmana han caigut en picat. No hi ha visitants, ni motoristes en ruta, ni ciclistes que demanin a la Gemma –fa més de vint anys que porta el bar i abans se n’encarregav­a el seu germà– uns matinals ous ferrats amb llonganiss­a i fesols. O una de les seves especialit­ats: la tripa. Tot i així, cada matí van al Cafè Antic entre quinze i vint persones. I al migdia també n’hi van passant. “El negoci aguanta per la gent del poble, però aquesta situació ho fa tot molt complicat, i hi ha coses que no s’entenen”, explica la Gemma, que mira incrèdula l’obertura dels centres comercials, mentre les comarques continuen tancades, i això que a tot el Priorat no arriben als 9.200 habitants.

Lo Teatret i els altres tres restaurant­s del poble també tanquen més que obren per culpa de la covid. “Però el bar és el punt indiscutib­le de trobada”, manté la Teresa. El Cafè Antic, ampli i acollidor, amb les taules de marbre i les cadires de fusta, és un lloc entranyabl­e. El bar de poble en majúscules. En el millor dels sentits. El que genera tota mena de nostàlgia quan tanca. Ho saben prou a Falset, orfe d’aquest tipus de local des que es va cremar el seu històric Cafè Manyé. A diferència del seu marit, la Teresa no baixa cada dia faci fred o calor. Ho fa de tant en tant, però, això sí, no perdona un vermut de cap de setmana. “Un poble sense bar? No! És un poble que es mor”, coincideix­en a assenyalar diversos clients.

L’equip de govern condiciona l’acció de tot el mandat amb aquesta operació estratègic­a i de futur

 ?? XAVI JURIO ?? Malgrat el confinamen­t comarcal, l’establimen­t manté viu el pols social de Porrera
XAVI JURIO Malgrat el confinamen­t comarcal, l’establimen­t manté viu el pols social de Porrera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain