La Vanguardia (Català-1ª edició)

Del Sàhara al Pol Nord

-

En més d’una ocasió hem comentat el notable dinamisme que estem tenint aquest hivern en tot l’hemisferi nord i a Europa en particular, amb circulacio­ns meridianes, és a dir, de nord a sud, amb entrades fredes que provenen directamen­t de zones àrtiques assolint regions gairebé subtropica­ls o masses d’aire saharià viatjant fins a latituds subpolars. D’allà els freds i nevades de la primera quinzena de gener a Espanya, els freds rigorosos d’Europa occidental de primers de febrer, les nombroses pluges de fang per pols sahariana en suspensió o els rècords de calor a Escandinàv­ia l’última setmana. I de moment continuare­m amb aquests contrastos.

CATALUNYA

Temps poc definit, núvols però sense pluja, sense fred però amb sensació d’hivern en algunes zones de la meitat est pel vent de llevant. Aquesta tarda més clarianes i sempre amb pols sahariana en suspensió sense precipitac­ió, sense pluja de fang, encara que si cau alguna gota, neta no serà. Vent de llevant feble a la costa i temperatur­a en augment al Pirineu i sense canvis a la resta. Demà núvols baixos a la costa, lleugera inestabili­tat amb algun xàfec de tarda al Pirineu i a partir de divendres a la tarda, entrada d’una massa d’aire una mica més freda i neta, descens dels termòmetre­s el cap de setmana.

ESPANYA I EUROPA

Mentre gran part d’Europa no registra precipitac­ions, petites borrasques circulen de l’Atlàntic cap al sud de Portugal i el Marroc, amb grans pluges al nord d’aquest país. A partir de dijous els freds d’Escandinàv­ia es desplaçara­n cap al sud, assolint divendres França i el nord d’Itàlia. A Espanya més núvols a la meitat sud, demà a última hora pluges al voltant del Golf de Cadis i Estret que es mantindran divendres. A partir d’aquest dia i sobretot el cap de setmana, notable descens de la temperatur­a al Cantàbric i nord-est, a Sant Sebastià avui fregaran els 20 °C de màxima i dissabte tan sols tindran 10 °C, però a Sevilla continuara­n amb uns primaveral­s 20 °C.

@AlfredRPic­o

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain