La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central dona un no rotund a un 8-M al carrer

Aconseguir la igualtat en les cures, objectiu de l’Executiu

- CRISTINA SEN

Una setmana abans del 8-M, el Govern central va marcar ahir una posició clara entorn de la celebració de concentrac­ions i manifestac­ions dels col·lectius feministes amb una crida “molt contundent” perquè s’evitin els actes al carrer. En una situació de pandèmia, i amb el rerefons de la polèmica de l’any passat, la ministra portaveu, María Jesús Montero, va subratllar la necessitat d’eliminar tots els riscos que puguin suposar nous contagis.

La ministra va indicar la importànci­a del dia internacio­nal de la Dona com a epicentre de les reivindica­cions per la igualtat, però va demanar que aquest any s’utilitzi la imaginació i es faci a través d’altres canals que no siguin el carrer. Es tracta d’una reflexió que es fa en paral·lel a les concentrac­ions organitzad­es en totes les ciutats pels col·lectius femininist­es. Concentrac­ions amb mesures de seguretat sanitàries i que es mantenen però a què l’Executiu demana de no assistir. Una demanda del Govern espanyol de coalició, malgrat que fora de l’àmbit institucio­nal dirigents de Podem han dit que sí que hi aniran.

El 8-M arriba en un moment complex en les polítiques d’igualtat del Govern, amb discrepànc­ies entre el PSOE i Podem entorn de la llei trans. En aquest context, la ministra portaveu, María Jesús Montero, va subratllar ahir que l’important perquè les dones avancin en la igualtat és fer “polítiques útils i reals sense perdre la mirada de gènere”.

Així el Govern de Pedro Sánchez es comprometi­a en la declaració institucio­nal del dia internacio­nal de la Dona a impulsar mesures per tancar la bretxa salarial, per endinsar-se en la lluita contra la violència masclista, per facilitar l’accés al món laboral i per, entre altres qüestions, assolir la paritat als càrrecs de poder polític, econòmic i judicial. La vida de les dones, assenyala el Govern, és manifestam­ent pitjor que la dels homes en tots els àmbits pels quals la vida de les persones transcorre.

En aquesta declaració del Ministeri d’Igualtat i el d’Exteriors, l’Executiu es compromet a “desplegar un paquet de mesures públiques que avancin cap a una transició econòmica basada en la cura i la reparació social i no reproducto­res de desigualta­ts entre homes i dones”. En aquesta línia, es va recordar l’impacte que la pandèmia ha tingut en les dones, un context de crisi en què elles estan tenint més dificultat­s per accedir a la feina, una situació més precària. I han estat elles les que en aquests mesos de pandèmia s’han continuat encarregan­t majoritàri­ament de les cures.

La posició del Govern espanyol a favor de la reivindica­ció feminista transcendi­a el dia que es coneixia un altre assassinat masclista. La víctima, una dona de 46 anys a Torrejón de Ardoz (Madrid), va rebre almenys set punyalades de la seva exparella, que va ser detingut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain