La Vanguardia (Català-1ª edició)

ANNA BACH

- CARINA FARRERAS

L’enginyera catalana Anna Bach (Moià, 1994) treballa a la multinacio­nal nord-americana Scopely. Aquesta companyia de videojocs té la seu europea a Barcelona, ciutat que va triar expressame­nt, entre altres factors, perquè és el planter de joves amb talent creatiu per dissenyar jocs per al mòbil.

Bach està envoltada d’homes, la majoria enginyers informàtic­s o matemàtics com ella mateixa, que dissenyen nous jocs o aplicacion­s. Hi ha poques dones amb les seves titulacion­s, per bé que l’empresa promou activament el talent femení especialme­nt, en la promoció a càrrecs superiors.

En tot cas, Bach està acostumada a ambients masculins. Els seus dos germans són homes, i en les dues carreres que va triar, que va cursar a la Universita­t de Barcelona, hi ha més estudiants nois que noies, especialme­nt en enginyeria informàtic­a.

D’adolescent Bach hauria pogut optar per qualsevol trajectòri­a acadèmica. La seva mare tenia l’esperança posada en ella perquè estudiés administra­ció d’empreses o de dret, i no enginyeria com els seus dos altres fills, o física, com el seu marit.

Curiosa, sociable, artística, esportista... Qualsevol futur d’aquella nena era possible. Tant practicava bàsquet (a nivell federat) o voleibol, com es divertia resolent problemes matemàtics al seu quadern o pujava a un escenari a declamar. I dibuix, sempre una llibreta de dibuix com a companyia.

A primer d’ESO va arribar a les seves mans un tríptic del programa Joves i Ciència, que animava adolescent­s de 15 anys amb excel·lents resultats acadèmics a apuntar-se a unes estances científiqu­es al mig de la muntanya. El fullet va estar penjat al suro de l’habitació els següents tres anys. Va escriure una carta de motivació ben pensada, i hi va anar.

Les expectativ­es de la seva mare es van veure aigualides: es va matricular en un doble grau de matemàtiqu­es i enginyeria informàtic­a. “Tenia la sensació que matemàtiqu­es sola no em serviria i que acabaria fent classes en un institut”.

Fa dos anys va reprendre el dibuix. Va optar per les tires de còmics, de línies senzilles (@annetplane­tcomics). És fan de Flavita Banana, Moderna de Pueblo, Sarah Scribbles, Jackie Davis... A parer seu, dibuixar historiete­s és semblant a dissenyar un producte tecnològic perquè cal desenvolup­ar una idea en quatre vinyetes.

La seva protagonis­ta, una jove dona, és sospitosam­ent semblant a ella. També treballa d’enginyera en una oficina. “No són vinyetes feministes; diguem que promoc la dona treballado­ra, tot i que no des d’un to de denúncia. Prefereixo posar el focus de manera positiva”. Esclar que en els seus dibuixos de vegades es vengi clarament del poder masculí.

 ?? J.J. GUILLÉN / EFE ?? Les rodes de premsa semipresen­cials es van recuperar ahir després del Consell de Ministres
J.J. GUILLÉN / EFE Les rodes de premsa semipresen­cials es van recuperar ahir després del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain