La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llibertat segons Tina Turner

Un documental retrata la carrera de la diva i com va fer fora de la seva vida un marit violent

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Ella, Tina Turner, té 81 gloriosos anys, nacionalit­at suïssa i una casa a la vora del llac de Zuric. Encarnació suprema del poder rock durant decennis, exemple de floriment personal i profession­al després d’expulsar de la seva vida un marit maltractad­or, la diva de veu potent va accedir des del seu tranquil retir a repassar la seva trajectòri­a en un documental, Tina, que es va estrenar ahir a la Berlinale fora de concurs. El format virtual per la pandèmia d’aquesta 71a edició del festival de cinema de Berlín, sense catifa vermella, ens va impedir tenir-la aquí en una desfilada d’estrella.

Tina, dirigit pels nord-americans Dan Lindsay i T.J. Martin, repassa en 118 minuts 50 anys de vida i carrera d’Anna Mae Bullock –el seu nom real– entre imatges de les seves actuacions quan era jove als Estats Units fins a la dona madura que omplia estadis a Europa. Al film hi ha entreviste­s a coetanis del món discogràfi­c, periodiste­s, actors i amics, però sobretot parla ella. “Ara soc una persona feliç, però, si no s’afronten les ferides del passat, no es pot avançar”, diu Turner, entrevista­da a la seva mansió helvètica.

La cinta està esquitxada del so d’èxits amassats amb el seu primer marit, Ike Turner, com Proud Mary; referèncie­s de rock’n’roll, i triomfs d’ella sola com a intèrpret pop, des de What’s love got to do with it fins a I need a hero o The best. És un documental sobre una llegenda de la música, però és sobretot també el retrat de la determinac­ió d’una dona d’orígens humils –els seus pares conreaven cotó a Tennessee– per reinventar-se en la música després de 16 anys d’abús i violència en mans del seu marit Ike.

Agredida, controlada i manipulada per ell, el va deixar l’estiu del 1976. Després d’aterrar a Dallas, ell li va pegar al cotxe de camí cap a l’hotel. Va arribar sagnant, es va esperar que s’adormís i, amb només 36 centaus, va creuar una autopista per anar-se’n a un altre hotel. “L’endemà era 4 de juliol [festa nacional dels Estats Units], i jo també vaig obtenir la meva llibertat”, diu al film. El budisme la va ajudar, assegura.

Després del divorci, el 1978, Ike es va quedar amb pràcticame­nt tot, fins i tot volia quedar-se amb el nom de marca Tina Turner adduint que l’havia creat ell. En efecte, sense ni tan sols consultar-li, ell li va posar de nom artístic Tina perquè sonava com Sheena, queen of the jungle ,un còmic i sèrie televisiva d’èxit dels

TINA TURNER ALS 81 ANYS “Ara soc una persona feliç, però si no s’afronten les ferides del passat no s’avança”

anys cinquanta i seixanta. “Al judici del divorci vaig dir: ‘Només em quedo el meu nom’ –explica Tina Turner–. Sí, l’Ike em va donar aquest nom, però mira què hi he construït”. I amb aquest nom i 40 anys va forjar la carrera de la victòria final. Ike Turner va morir el desembre del 2007 d’una sobredosi de cocaïna.

Abans d’aquest documental, Tina Turner, esgotada que a les entreviste­s sempre li preguntess­in sobre ell, ja havia fet intents de tancar el cas: entre els vuitanta i els noranta ho va explicar a la revista People ,ienun llibre i una pel·lícula autobiogrà­fics. Però Tina “és per a ella un tancament”, el balanç final, segons diu en pantalla el seu segon marit, l’alemany Erwin Bach, de 65 anys, que n’és un dels productors executius. Es van conèixer el 1986, i després de 27 anys junts es van casar el 2013.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Fa dos anys L’última vegada que es va fer el Primavera Sound a la seva ubicació del Parc del Fòrum va ser ja fa dos anys, amb una edició plena d’estrelles com Rosalía i una paritat de gènere al cartell. A la foto, l’actuació de Carly Rae Jepsen
MANÉ ESPINOSA Fa dos anys L’última vegada que es va fer el Primavera Sound a la seva ubicació del Parc del Fòrum va ser ja fa dos anys, amb una edició plena d’estrelles com Rosalía i una paritat de gènere al cartell. A la foto, l’actuació de Carly Rae Jepsen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain