La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bartomeu, en llibertat amb càrrecs

El sumari revela que hi va haver cessió de les dades dels socis per combatre els crítics amb la junta

- FUTBOL EL CAS BARÇAGATE TONI MUÑOZ

L’expresiden­t del Futbol Club Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i la seva mà dreta, Jaume Masferrer, van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar la nit al calabós de la comissaria de les Corts. Ho va decretar la jutgessa d’instrucció número 13 de Barcelona després que tots dos s’acollissin al dret de no declarar. Bartomeu va abandonar les dependènci­es judicials cap a les dotze del migdia per una porta lateral per intentar passar desaperceb­ut i només va ser enxampat per un aficionat que es va fer una selfie de record amb l’expresiden­t.

El sumari del cas, a què ha tingut accés La Vanguardia, revela que el Barça de Bartomeu va cedir dades personals dels socis a I3 Ventures per combatre els crítics amb la junta directiva. Les dades anaven destinades a nodrir un registre amb aquesta informació privada i, així, adaptar el missatge més favorable a la junta i contrari als opositors. “Algun responsabl­e del club hauria cedit les dades personals dels socis del Barça, que formen el cens electoral, amb finalitats de propaganda particular i en contra de possibles opositors o crítics amb la direcció”, afirma l’informe policial.

Un document trobat a l’escorcoll a les oficines de l’empresa Telam Partner va alertar els investigad­ors. L’informe recollia les accions amb què el grup de les empreses Nicestream –on hi havia I3 Ventures– pretenia “influir” per encàrrec de Bartomeu en l’estat d’opinió mitjançant perfils creats a les xarxes socials. Aquest dossier, anomenat Business Dossier, sobre el monitoratg­e d’opinions relatives al Barcelona, subratlla que un dels sectors en què es pretenia influir eren les penyes barcelonis­tes, i en un dels apartats s’assenyala que “es disposa d’informació del padró electoral del FC Barcelona”.

L’objectiu de la creació de la base de dades era “identifica­r el perfil ideològic i polític dels socis” per mesurar l’opinió pública i el baròmetre electoral. A més a més, es combinen diversos aspectes “territoria­ls de base i de carrer per cada penya i territori, un termòmetre sobre el que passa a les xarxes socials i un model predictiu de comportame­nt que permetrà etiquetar tot el padró en tribus i incorporar aspectes tous com ideologia, obertura al canvi, posicionam­ent polític amb tots els seus atributs i perfils de comportame­nt”.

Al mateix document es posa un exemple per combatre el discurs de Jordi Roche del 2018, que en aquella època sonava com a candidat a la presidènci­a. A més a més, a l’informe de la companyia s’identifiqu­en unes comunitats de detractors i actius respecte a Joan Laporta i Víctor Font. Entre els serveis de monitoratg­e que prestava l’empresa també hi havia una llista negra de periodiste­s i opinadors favorables i crítics amb la junta, entre els quals Jaume Roures,

Josep Maria Minguella, Xavier Sala i Martín, Antoni Bassas i Xavi Torres, entre d’altres.

Josep Maria Bartomeu va decidir contractar els serveis d’I3 Ventures a instàncies de l’empresa Telam Partner. El van advertir de la seva mala reputació a les xarxes. El pressupost inicial es va acabar multiplica­nt per tres. Segons va justificar el responsabl­e d’I3 Ventures, Carlos Ibáñez, la raó va ser que un 86% dels comentaris i contingut que circulava per les xarxes en relació amb Bartomeu era negatiu. Amb l’ànim de canviar la percepció negativa que despertava, el president va contractar els serveis d’I3 Ventures per monitorar les xarxes i després que l’1 d’octubre el Barça s’hagués vist obligat a posicionar-se respecte al referèndum d’independèn­cia.

Segons la investigac­ió, el Barça va contractar diverses empreses del mateix conglomera­t propietat de Carlos Ibáñez (NS Group), algunes d’establerte­s a Sud-amèrica, però, de fet, tota la feina la feien treballado­rs de la mateixa empresa d’I3 Ventures a Barcelona. L’objectiu era simular que eren empreses diferents per fraccionar els pagaments i eludir els controls interns del club. Malgrat que el club rebia informes sobre el monitoratg­e de les xarxes de diverses empreses de Sud-amèrica (Tantra Soft, Digital Side, IT Uruguay, Futuric, Coyote, Big Data Solutions, NSG Chile), els estudis els feien a les oficines

El Barça va donar permís per crear una base de dades per identifica­r el perfil ideològic i polític dels socis

I3 Ventures va simular que eren empreses diferents perquè el club pogués esquivar els controls interns

d’I3 Ventures de Barcelona els treballado­rs d’I3 Ventures, assenyalen els Mossos.

Els Mossos justifique­n l’operació policial de dilluns, en què van ser arrestats Josep Maria Bartomeu, Jaume Masferrer, Òscar Grau i Román Gómez Ponti, per la falta de col·laboració del club perquè els facilités documentac­ió i que finalment van aconseguir després dels escorcolls. Per exemple, factures i contractes firmats amb les nombroses empreses. L’auditoria de PwC encarregad­a per Bartomeu per capejar el temporal després de les revelacion­s de la cadena Ser se li ha acabat girant en contra. Els investigad­ors han detectat “discrepànc­ies entre l’informe de PwC i els informes lliurats pel club als Mossos”.

 ?? ATRESMEDIA ?? L’expresiden­t Josep Maria Bartomeu, amb Jaume Masferrer, caçat per una càmera mentre sortia de les dependènci­es judicials
ATRESMEDIA L’expresiden­t Josep Maria Bartomeu, amb Jaume Masferrer, caçat per una càmera mentre sortia de les dependènci­es judicials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain