La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres dones i seixanta homes es reparteixe­n l’alta direcció de l’Ibex

El 61% de les firmes cotitzades incompleix les recomanaci­ons de paritat

- EDUARDO MAGALLÓN

Les empreses de l’Ibex van assolir de mitjana l’any passat l’objectiu proposat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) perquè un 30% dels membres dels consells fossin dones. Concretame­nt han assolit el 31,2%, 3,9 punts més que l’any anterior. No obstant això, 14 de les 35 companyies que formen l’Ibex incompleix­en les recomanaci­ons i, si s’obre el focus a tot el mercat continu, el 60% de les cotitzades suspenen la paritat parcial que recomana la CNMV.

Molt pitjor és la situació de la dona si s’analitza la posició de lideratge d’aquells consells d’administra­ció. Hi ha només tres dones amb el càrrec de presidenta o consellera delegada davant 60 homes, segons dades de l’informe Les dones en els consells de les empreses cotitzades, elaborat anualment per Atrevia i l’escola de negocis IESE.

Les dones que han assolit un dels llocs de més representa­ció són Ana Botín, presidenta del Banco Santander; María Dolores Dancausa, consellera delegada de Bankinter; i Beatriz Corredor, presidenta de Red Eléctrica. Botín i Dancausa són les primeres executives, mentre que Red Eléctrica compta amb un conseller delegat amb una remuneraci­ó superior a la de Corredor.

La professora de l’IESE Nuria Chinchilla es va mostrar ahir contrària a impulsar quotes obligatòri­es per arribar a la paritat en considerar-lo contraprod­uent. En altres països europeus com Alemanya, França, Bèlgica, Àustria i Itàlia hi ha quotes obligatòri­es.

A l’informe es constata que “mentre que el conjunt de les 35 empreses de l’Ibex assoleixen ja globalment la quota suggerida”, en 14 d’elles no es compleix. Són Ferrovial, Solaria, ACS, Cie Automotive, Amadeus, Bankia, Enagás, Naturgy, Banc Sabadell, Colonial, Acciona, Meliá Hotels, Viscofán i Telefónica. L’anterior llista és ordenada de menor a més quota de paritat.

I si s’obre el focus a totes les cotitzades, de les 127 companyies, un total de 49 empreses (gairebé el 39% del total) van complir l’any passat la fita de paritat. Això vol dir que el 61% restant (78) no compleixen. L’estudi revela que hi ha encara 10 empreses del mercat continu (cap de l’Ibex) sense consellere­s. Són NH Hotels, Nextil, Borges, Codere, Urbas, Deoleo, Nueva Pescanova, Amper, Audax Renovables i Berkeley Energía.

Segons l’informe, “el 2020 hi havia 330 consellere­s (30 més que a l’exercici precedent), xifra que suposa el 25,78% del total dels 1.280 membres existents en els consells d’administra­ció” de la cotitzades espanyoles.

Nuria Chinchilla va apuntar ahir que l’objectiu del 40% de dones en els consells marcada per al 2022 és “factible”, però va subratllar que “encara queda molt camí per recórrer” en la presència de dones com a consellere­s executives.

En el debat posterior després de la presentaci­ó de l’informe, la professora va recordar que queda també molt per fer en els comitès de direcció, on la presència de dones és baixa. En el de CaixaBank, per exemple, la proposta del consell per al banc que sorgirà després de l’absorció de Bankia és que hi hagi dues dones i dotze homes.

A l’informe, en tot cas, es destaca l’accelerame­nt que hi ha hagut en la incorporac­ió de la dona. Mentre l’any 2011 hi havia només 66 consellere­s a l’Ibex, l’any passat eren 139.

La següent etapa en el camí de la paritat és que el 2022 les dones arribin al 40% dels llocs en els consells. Per aconseguir-ho, caldria que cada empresa cotitzada designés una consellera més sense variar la composició dels seus membres.

Hi ha deu empreses sense consellere­s, com NH Hotels, Borges, Codere, Urbas, Deoleo o Audax

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La presidenta del Santander, Ana Botín
EMILIA GUTIÉRREZ La presidenta del Santander, Ana Botín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain