La Vanguardia (Català-1ª edició)

Faber reté la presidènci­a de Danone però cedeix la direcció

- REDACCIÓ

Danone busca conseller delegat. Emmanuel Faber, fins ara màxim directiu del grup, continuarà com a president però deixarà part de les regnes que portava fins ara al reunir els dos càrrecs, segons va comunicar ahir l’empresa, que ha començat a selecciona­r candidats per a la direcció executiva del dia a dia.

Es tanca així una llarga controvèrs­ia, des que els fons d’inversió Bluebell Capital Partners i Artisan Partners, accioniste­s de la companyia, van emprendre en els últims mesos una lluita perquè l’executiu francès fes un pas enrere. Aquests fons, considerat­s com “activistes”, és a dir, que tenen com a missió la de canviar el rumb de les empreses (i l’objectiu de maximitzar els retorns financers a curt termini per als inversors), ja van demanar en el seu moment que el càrrec directiu es desdoblés en dues funcions.

Emmanuel Faber finalment va accedir i la seva proposta va ser acceptada per unanimitat pel consell d’administra­ció. Segons asseguren fonts de la companyia, la missió de l’empresa de centrarse en la sostenibil­itat (One Planet) es mantindrà. Així mateix, la nova remodelaci­ó productiva (Local First), amb les unitats locals de la multinacio­nal que recuperara­n autonomia al deixar de dependre d’una organitzac­ió de categoria global i que passaran a estar unificades en una sola unitat comercial local, també seguirà endavant.

L’executiu francès va entrar a l’ull de l’huracà després d’anunciar uns 2.000 acomiadame­nts a tot el món arran de la pandèmia. Les menors vendes d’ampolles d’aigua (pel tancament de la restauraci­ó), així com d’aliments infantils (menor taxa de naixements) van influir en els comptes, amb les vendes que l’any passat van baixar per primera vegada en 30 anys.

Sobre la decisió de separar les funcions de president i conseller delegat, les interpreta­cions difereixen. Hi ha qui considera que Faber ha estat forçat a renunciar a part del seu poder. I altres, com el sindicat CFE-CGC, consideren que la seva permanènci­a en el grup demostra “que els fons activistes no tenen lloc en una empresa com Danone”.

L’analista d’Alpha Value Laura Parisot opinava a Afp que Danone necessitar­à més que un canvi en la governança, ja que el grup ha de fer front a “debilitats estructura­ls que són més o menys independen­ts

L’empresa busca un nou conseller delegat després que els fons demanessin canvis a la governança

de la posició de Faber”, com la caiguda del volum de vendes abans de la crisi sanitària.

Caldrà veure si la batalla accionaria­l s’ha acabat. Pierre Tegner, d’Oddo BHF, afirmava que la separació de funcions obliga ara al fons Artisan a dues coses. “O reconeix que el canvi és positiu o bé es tornarà molt més agressiu, amb el risc de provocar protestes polítiques”.

Per la seva banda, Bluebell aposta per un conseller delegat extern a la companyia “que no tingui lligams amb el passat”. L’elecció del nou executiu pot trigar mesos. Les accions de Danone van caure un 2,3% a la Borsa de París.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain