La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Port acull una prova pilot de logística amb 5G

El projecte vol millorar la seguretat en el tràfic de contenidor­s

- BLANCA GISPERT

El Port de Barcelona acollirà una prova pilot de tecnologia 5G aplicada a sistemes de logística en el tràfic de contenidor­s. El programa s’engegarà al mes de juny per un període de mig any i tindrà lloc al moll Sud. L’objectiu és augmentar la seguretat en el moviment de contenidor­s entre els treballado­rs, les grues i camions.

El projecte, pioner a tot Espanya, ha estat impulsat exclusivam­ent per empreses privades: APM Terminals, concession­ària de la terminal de contenidor­s del moll Sud (propietat d’AP Moller-Maresk); Telefónica, proveïdora de la xarxa de 5G; Ficosa, que ha implantat la tecnologia i desenvolup­at el sistema intel·ligent; i Harman, que ha dut a terme l’aplicació per a telèfons intel·ligents. A més, la fundació Mobile World Capital ha participat en la promoció de la iniciativa.

Mercedes Fernández, gerent d’innovació de Telefónica, avança a aquest diari que el projecte porta més d’un any en marxa. La inversió destinada en el seu desenvoluE­ls pament és confidenci­al. Unes 55 persones de totes les empreses han estat involucrad­es i està previst que 10 empleats del Port comencin a provar la tecnologia a l’estiu. “En la primera fase, la prova pilot tindrà lloc en el 25% del total de 81 hectàrees de la terminal. Si la tecnologia funciona podríem ampliar-la a la resta de la superfície”.

En concret, la prova preveu el desplegame­nt de la xarxa 5G a la terminal i la instal·lació de sensors en grues i camions que estaran connectats a dispositiu­s intel·ligents dels treballado­rs. També està prevista la instal·lació d’un sistema d’avís acústic contra possibles col·lisions.

“L’objectiu és reduir la sinistrali­tat entre els treballado­rs, els vehicles i les mateixes mercaderie­s. accidents més importants ocorren quan les grues col·lideixen amb altres elements de la terminal. Quan aquests aparells queden inutilitza­ts a causa de l’accident afloren pèrdues de milers d’euros al dia fins que no s’arreglen”. Precisamen­t, una de les principals claus del sistema és la solució que s’atorga als conductors de grues: a dalt de tot d’aquests grans aparells no tenen una visió de 360 graus per conduir a la perfecció i aquesta tecnologia els proporcion­a ulls on no els tenen”, comenta Fernández.

La gerent de Telefónica està convençuda que si la prova funciona, la tecnologia es podria implantar en altres ports, aeroports i tota mena d’empreses industrial­s amb un tràfic d’elements semblant. “La innovació ja s’ha desenvolup­at, només faltaria portar-la a escala industrial”, assegura Fernández.

Des de la Mobile World Capital, Eduard Martín, director de programes, es mostra satisfet de la seva contribuci­ó a l’hora de crear sinergies entre diferents actors del sector industrial i tecnològic, com són a Barcelona Telefónica i APM Terminals.

BANC SABADELL

La iniciativa privada ha estat impulsada per Telefónica, APM, Ficosa, Harman i Mobile World Capital

 ?? PB ?? El moll Sud serà l’àrea on tindrà lloc el projecte a partir de juny
PB El moll Sud serà l’àrea on tindrà lloc el projecte a partir de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain