La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya dissenya una desescalad­a lenta amb tests d’antígens de franc

Merkel i els lands pacten reobrir algunes botigues en funció del contagi local

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

El prolongat tancament de la vida pública a Alemanya per la segona onada del coronaviru­s –amb lleugeres variants fa quatre mesos que hi ha dures restriccio­ns– està fent efecte en l’ànim dels ciutadans, en la paciència dels comerciant­s, i en els equilibris entre el Govern federal de la cancellera Angela Merkel i els 16 lands (estats federats). Alemanya afronta eleccions generals d’aquí set mesos (el 26 de setembre), i hi ha convocats, a més, sis comicis regionals, per la qual cosa governants i partits estan molt pendents de les derivades electorals de la pandèmia.

Davant tal festival de pressions, l’última reunió periòdica de Merkel i els presidents dels lands per pactar mesures, dimecres passat, va durar més de 9 hores, i va acabar amb un pacte salomònic. Per una part, es va acordar prolongar el tancament fins al 28 de març; i per una altra, es va dissenyar una tímida desescalad­a per fases que inclourà, a partir de dilluns vinent, un test ràpid d’antígens de franc per setmana per a cada ciutadà. A més, es podran comprar tests, a cinc euros la unitat, en supermerca­ts, drogueries i farmàcies.

“Ens trobem en una nova fase en la qual podem endinsar-nos, no sense precaució, però sí amb justificad­a esperança”, va afirmar Merkel en la roda de premsa posterior, a la mitjanit de dimecres a dijous. “La primavera del 2021 serà diferent a la de l’any passat perquè comptem amb dos ajuts: les vacunes i els test”, va prosseguir. Amb tot, la cancellera va recordar la presència a Alemanya de les noves variants del coronaviru­s, més contagiose­s, i de “les dramàtique­s terceres onades” en alguns països europeus.

Amb aquestes premisses, a partir de dilluns vinent podran reobrir a tot el país floristeri­es, ferreterie­s, llibreries i autoescole­s, però amb restriccio­ns d’aforament i mesures de seguretat. També podran reunir-se fins a cinc persones de dues llars –els menors de 14 anys queden exclosos del còmput–, quan des de desembre la regla era que els membres d’una casa podien ajuntar-se amb només una persona de fora.

La progressiv­a desescalad­a que van acordar Merkel i els lands es

Hi haurà una prova setmanal gratuïta per ciutadà, i es podran també comprar per 5 euros als supermerca­ts

basa en la taxa d’incidència local. A partir del dilluns 8, en zones amb menys de 50 nous contagis per 100.000 habitants en 7 dies podran reobrir botigues no essencials, museus, zoos i jardins botànics; i si la incidència és d’entre 50 i 100, es podrà acudir als esmentats llocs només amb cita prèvia. Atenció: ahir, la taxa a nivell federal era de 64.

Si tot va bé, i sempre segons les esmentades taxes d’incidència per zona, a partir del 22 de març reobririen restaurant­s en exteriors, cinemes, teatres i sales de concerts; i com a molt aviat a partir del 5 d’abril tornaria la resta del comerç minorista i els esdevenime­nts culturals a l’aire lliure. L’esport s’aniria obrint també gradualmen­t. Però es tornaria a posar fre localment en cas d’incidència superior a 100 casos per cada 100.000 habitants durant tres dies.

Fins ara, els únics trànsits cap a l’anhelada normalitat han estat la tornada a les classes presencial­s el 22 de febrer en guarderies i escoles de primària –encara que en grups reduïts, no tots els cursos i amb horari limitat–, i la reobertura dilluns passat de les perruqueri­es, una fita aquesta victorejad­a per les cabelleres de tot el país.

 ?? LIESA JOHANNSSEN-KOPPITZ / BLOOMBERG ?? Terrasses de restaurant­s tancades, ahir a la zona de Hackescher Markt, a Berlín
LIESA JOHANNSSEN-KOPPITZ / BLOOMBERG Terrasses de restaurant­s tancades, ahir a la zona de Hackescher Markt, a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain