La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona: el món ens mira

- ANÀLISI

Manel Pérez

El Govern central intentarà aprofitar part dels fons europeus de recuperaci­ó Next Generation per finançar parcialmen­t la fàbrica de bateries per a cotxes elèctrics que Seat i Iberdrola, entre d’altres, planegen instal·lar “a prop” de Martorell. Serà a través d’un consorci publicopri­vat, tal com va anunciar ahir la ministra d’Indústria Reyes Maroto en la jornada de clausura del Congrés UGT-FICA a Madrid .

El consorci que posarà en marxa la primera fàbrica de bateries a Espanya formarà part d’un dels programes tractors –denominats Perte (Projectes Estratègic­s per a la Recuperaci­ó i Transforma­ció Econòmica)– que aspiren a obtenir recursos dels fons europeus. Com ja va anunciar l’Executiu, en aquests Perte s’ha de donar entrada a empreses més petites.

Fonts del Ministeri d’Indústria van dir que encara no està decidida la ubicació. La ministra ahir només va dir que seria “a prop” de Martorell, sense detallar si seria als voltants o en una altra comunitat autònoma. Altres fonts afirmen que els terrenys de Nissan a la Zona Franca serien el lloc ideal, ja que des que va anunciar el tancament de la multinacio­nal japonesa una taula de reindustri­alització estudia diferents alternativ­es per als treballado­rs que es quedaran a l’atur. De fet, han tingut damunt la taula dos projectes de fàbriques de bateries de diferents multinacio­nals que encara no s’havien concretat. No obstant això, fonts de la taula de reMartorel­l industrial­ització van dir que no tenien constància del projecte anunciat ahir.

La ministra va explicar que el consorci “té per objectiu la transició cap al vehicle elèctric i connectat”. Segons la titular d’Indústria, “el projecte permetrà desenvolup­ar un conjunt d’actuacions que garanteixi­n que hi hagi a Espanya les infraestru­ctures, instal·lacions i mecanismes necessaris per fabricar de manera autònoma i competitiv­a un vehicle elèctric connectat complet”. Així, l’Executiu confia que “Espanya continuï sent líder en la indústria de l’automòbil a escala mundial i aposti per una mobilitat sostenible”.

L’acord revelat per la ministra arriba només un dia abans que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el rei Felip visitin avui les instal·lacions de Seat a Martorell amb motiu del 70è aniversari de la marca. En aquesta trobada a més del president de Seat, Wayne Griffiths, hi haurà també el president del consell d’administra­ció del grup Volkswagen, Herbert Diess.

La setmana passada Griffiths, tot i que no es va referir de manera específica a la fàbrica de bateries, sí que va assegurar que estaven “en converses bastant avançades amb el Govern central” per poder atreure cap a la fabricació d’un dels vehicles elèctrics del grup Volkswagen. Es tractaria del model petit de la gamma d’elèctrics prevista pel grup. La data que es preveu per a l’inici de la fabricació seria el 2025. Per tant, en aquell moment hauria d’estar a punt també la planta de bateries anunciada ahir.

Griffiths ja va dir la setmana passada que, a més del suport per a la inversió en la fabricació del cotxe, calia que el Govern central apostés decididame­nt per l’electrific­ació. El Perte del qual va parlar ahir la ministra va en la línia de l’impuls global a la nova mobilitat. La ministra va dir que el Perte permet “la integració de totes les capacitats en termes de bateries, de serveis digitals, carregador­s, indústria electrònic­a, energies renovables i, en definitiva, tota la cadena de valor de la indústria d’automoció fins a arribar al vehicle elèctric i connectat”.

El vehicle que produiria Seat a Martorell seria compartit amb les altres marques del grup Volkswagen i formaria part del pla anunciat el juliol passat per Seat, en el qual es preveuen inversions per import de 5.000 milions fins al 2025. Griffiths ja va declarar abans que se sabés de la creació del consorci que tant Seat com Volkswagen “estan interessat­s a invertir en això juntament amb proveïdors i el Govern espanyol”. Va afegir que aquesta fàbrica “no seria exclusiva per a una marca o un consorci”, sinó que hauria d’estar oberta a subministr­ar més fabricants. Griffiths va arribar a dir que el muntatge de les bateries podria fer-se a Martorell, per bé que la producció de les cel·les de combustibl­e es faria en una altra planta, encara per decidir. El que no se sap encara és si la ministra va anunciar ahir la planta d’acoblament de bateries o la de producció de cel·les o les dues.

Des de la Generalita­t, fonts del Departamen­t de Economia que dirigeix el vicepresid­ent Pere Aragonès van declarar que el Govern era coneixedor del projecte. Entre la llista de 27 projectes estratègic­s per a Catalunya recopilats per la Generalita­t per optar als fons de recuperaci­ó europeus, un dels més importants era el d’un hub de bateries. No obstant això, fonts del comitè assessor de la Generalita­t van dir ahir desconèixe­r si es tracta del mateix projecte. Es tractava d’un pla amb un pressupost el primer any de 16,5 milions d’euros i 6.869,9 milions en el conjunt del període.

El consorci publicopri­vat formarà part d’un dels projectes tractors Perte de la UE

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain