La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Pontífex va a una església on van ser assassinat­s 48 cristians

-

obstacle que calgui eliminar”. La segona cita del Papa a Bagdad va tenir un profund significat. Del palau presidenci­al es va traslladar fins a la catedral catòlica siriana de Sayida An Naià (Nostra Senyora de la Salvació), el temple on 48 catòlics –entre ells dos sacerdots, enterrats a la cripta– van ser assassinat­s el 2010 en un atac terrorista del qual l’Estat Islàmic, llavors associat a Al-Qaida, es va responsabi­litzar. Cinc gihadistes de l’Iraq, Síria i Egipte van atacar la catedral i van prendre més de cent ostatges durant quatre hores, fins que la policia va entrar a l’església. Llavors es van immolar i van saltar pels aires. No van ser mai identifica­ts. La catedral va ser reconstruï­da dos anys més tard amb elements metàl·lics al sostre que assenyalen el lloc on van caure uns màrtirs que avui estan en procés de beatificac­ió. “La seva mort ens recorda amb força que la incitació a la guerra, les actituds d’odi, la violència i el vessament de sang són incompatib­les amb els ensenyamen­ts religiosos”, va assegurar el Pontífex a l’església, que és un bon testimoni de la fugida forçada de la minoria catòlica del país.

Si abans de la guerra gairebé 5.000 famílies visitaven el temple, avui ho fan menys de 1.000. Abans de la caiguda de Saddam Hussein hi havia uns 1,4 milions cristians a l’Iraq, i avui en queden en uns 300.000. A l’església –on ahir no abundaven les màscares– el Papa va ser rebut amb càntics tradiciona­ls locals, uns nens li van posar una corona de flors groga i van resar el parenostre en una variant d’arameu que podria ser molt semblant a la que es creu que utilitzave­n en els primers temps del cristianis­me.

SEGURETAT Francesc aparca el papamòbil i es desplaça amb un BMW blindat pels carrers de Bagdad

Aquest dissabte serà la jornada del viatge dedicada al diàleg entre religions, un altre dels punts cardinals d’aquest pontificat. Francesc viatjarà a primera hora del matí a Najaf, on el rebrà el gran aiatol·là Al Sistani, una respectadí­ssima autoritat entre els xiïtes, que va contribuir a la caiguda de l’Estat Islàmic al convidar als iraquians a lluitar en contra seu el 2014.

Després es desplaçarà fins a Ur, una de les més antigues i importants ciutats sumèries, el lloc on segons la tradició va néixer Abraham, patriarca que uneix jueus, cristians i musulmans. Allà el Papa presidirà una trobada interrelig­iosa amb representa­nts de diferents confession­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain