La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OMS frena l’informe provisiona­l de la missió d’experts a Wuhan

- BARCELONA

Redacció i agències

La missió d’experts que l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va enviar al gener a la ciutat xinesa de Wuhan per investigar sobre l’origen de la pandèmia ha decidit no publicar les conclusion­s provisiona­ls, segons va informar ahir The Wall Street Journal.

La decisió arriba enmig d’una escalada de tensió entre Pequín i Washington per la indagació. El diari es fa ressò a més a més d’una carta firmada per una vintena de científics que exigeixen una nova investigac­ió, al considerar que la Xina no va proporcion­ar prou accés als experts que van anar a Wuhan –la ciutat on es van identifica­r els primers casos de covid a finals del 2019– per investigar els possibles orígens del virus, inclosa la possibilit­at que s'escapés d’un laboratori.

El director de l’OMS, Tedros

Adhanom Ghebreyesu­s, va anunciar el 12 de febrer que l’equip d’experts publicaria ràpidament un informe provisiona­l abans de l’informe final, que trigaria més.

Tot i això, tres setmanes després l’informe provisiona­l continua sense sortir a la llum i tot indica que no ho farà. “L’informe complet s’espera en les properes setmanes”, es va limitar a dir des de Ginebra el portaveu de l’OMS Tarik Jasarevic, en un e-mail enviat al Wall Street Journal, sense donar més explicacio­ns sobre el per què del canvi de decisió.

En la roda de premsa després de concloure la missió a Wuhan, l’equip de l’OMS va qualificar d’“altament improbable” que el virus hagués sortit d’un laboratori, com sostenien els Estats Units de Donald Trump. Tot i això, dies després Tedros va assegurar que “totes les hipòtesis” es mantenien obertes.

L’Administra­ció de Joe Biden, que ha fet marxa enrere a la decisió de Trump d’abandonar l’OMS, ha mantingut tot i això el to crític amb la Xina. Dijous, un portaveu del Departamen­t d’Estat, Ned Price, va demanar més transparèn­cia a Pequín. “Tenim profundes inquietuds amb la manera en què van ser comunicats els primers resultats de l’equip d’investigac­ió i interrogan­ts sobre el procés subjacent per arribar a aquests resultats”, va dir.

Washington exigeix a Pequín que publiqui tota la informació sobre les primeres infeccions confirmade­s el desembre del 2019, així com casos potencials anteriors. Mentrestan­t, la Xina pressiona perquè l’OMS enviï missions d’experts a altres països, inclosos els EUA, per investigar si el virus va poder originar-se fora de la Xina i va arribar a Wuhan a través d’aliments congelats, la tesi favorita de Pequín.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain