La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un tribunal suspèn la vigilància del partit ultra AfD

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La filtració a la premsa a Alemanya de la decisió de l’Oficina Federal per a la Protecció de la Constituci­ó (BfV), organisme dels serveis secrets de l’interior, de vigilar el partit ultradretà AfD ha portat a un incòmode revés per a l’agència federal. El Tribunal d’Administra­tiu de Colònia –on el partit tenia dipositada una demanda fa temps ja que algunes seccions regionals estaven sent ja vigilades– va prohibir ahir temporalme­nt a la BfV fer seguiment sistemàtic del conjunt d’Alternativ­a per a Alemanya (AfD) mentre es resol el recurs.

Aquesta setmana, dimecres, va saltar la notícia revelada per mitjans alemanys, que el servei d’espionatge del Ministeri de l’Interior havia posat “sota observació” (aquesta és l’expressió oficial) l’AfD com a “cas sospitós” de presumptes vulneracio­ns de l’ordre constituci­onal. La cúpula de l’AfD havia titllat la decisió de l’agència federal de “purament política”.

Ahir, el Tribunal Administra­tiu de Colònia va afirmar que “tot apunta a què la BfV no va complir la seva promesa de secret o no va prendre prou precaucion­s per assegurar que no es filtrés informació rellevant des del punt de vista processal”, abans de l’examen del recurs de l’AfD. Per tant, prosseguei­x el tribunal, la publicitat resultant sobre la col·locació sota vigilància d’aquesta formació política interferei­x “de manera inacceptab­le” en la igualtat d’oportunita­ts entre partits, quan falten set mesos per a les eleccions generals, que se celebren el 26 de setembre. De fet, per aquesta raó, la BfV havia assegurat al tribunal que no vigilaria diputats federals ni regionals, ni eurodiputa­ts, ni candidats a les diverses cites electorals d’aquest any.

Ahir, el colíder de l’AfD, Jörg Meuthen, es va burlar d’“uns serveis secrets incapaços de mantenir res en secret”.

 ?? ANTONIO MASIELLO / GETTY ?? Soldats italians esperen per rebre la vacuna d’AstraZenec­a, ahir a Roma
ANTONIO MASIELLO / GETTY Soldats italians esperen per rebre la vacuna d’AstraZenec­a, ahir a Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain