La Vanguardia (Català-1ª edició)

El desprestig­i de Cuomo creix amb noves dades de la gestió de la covid

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Andrew Cuomo, governador de Nova York, es nega a dimitir. Però la pressió sobre ell no fa més que créixer als dos fronts que té oberts. Noves informacio­ns indiquen que l’ocultació de morts per la covid en els geriàtrics novaiorque­sos va consistir en una missió de pes, ja que els seus ajudants van manipular un informe per rebaixar el nombre de difunts i deixar bé Cuomo.

Al seu torn, l’escàndol d’assetjamen­t sexual va tenir un altre capítol. Charlotte Bennett, de 25 anys, exempleada de la seva oficina i una de les denunciant­s, va concedir una entrevista a la CBS. “És un abusador de manual”, va assegurar. “És realment un estrateg. Els abusadors busquen la vulnerabil­itat, traumes previs, la idea que potser seràs més capaç d’acceptar aquesta conducta perquè has patit violència sexual”, va dir Bennett, que ja havia estat víctima d’aquest tipus de violència. “Penso que intentava anar al llit amb mi i em vaig sentir molt incòmoda i que havia d’anar-me’n del lloc com més aviat millor”, va indicar.

“Em va preguntar si tenia problemes per gaudir d’estar amb algú pel meu trauma, em va preguntar si era sensible a la intimitat”, va afegir. També va rebutjar la disculpa del governador, perquè va considerar que “no va ser una disculpa”. Cuomo va afirmar que ara sap que va causar dolor, però que no era la seva intenció. Ho va atribuir a un estil d’acostament que va heretar del seu pare i que ha entès que avui no és acceptable. Va reiterar, a més, que “no vaig tocar mai ningú inapropiad­ament”.

Les altres dues acusadores –Lindsey Boyland, una altra exempleada, i Anna Ruch– tampoc no han acceptat la seva excusa. L’aparició de Bennett es va produir dijous a la nit. Poc després, The Wall Street Journal i The New York Times van revelar que els principals ajudants del governador, entre ells la seva mà dreta,

Melissa DeRosa, van manipular un informe en el qual es reconeixia la mort de gairebé 10.000 residents en geriàtrics.

Van actuar abans que es fes públic. Així que aquesta xifra la van rebaixar a 6.432, després d’esborrar els que van morir en hospitals una vegada havien estat traslladat­s des de les residèncie­s per la seva gravetat.

Això es va produir quan Cuomo havia començat a escriure un manual sobre els seus èxits en la gestió de la pandèmia, una vegada convertit en referent nacional. El nombre ascendeix ara a 15.000 difunts, després que la fiscal general de l’estat, Letitia James, destapés l’engany.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain