La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un director en aigües turbulente­s

- JAUME MASDEU

Brussel·les . Correspons­al

Des que Fabrice Leggeri es va fer càrrec de Frontex, l’agència europea que vigila les fronteres i costes europees, va multiplica­r exponencia­lment els recursos, el personal i les responsabi­litats. Això és l’important. I amb això, amb més competènci­es, també ha arribat un control més estricte que ha col·locat el seu màxim responsabl­e contra les cordes.

En demanen la dimissió els europarlam­entaris d’esquerra, el critica la comissària d’Interior, Ylva Johanson, i tenen investigac­ions obertes a Frontex tant OLAF, l’agència antifrau europea, com l’ombudsman.

És el panorama amb què s’enfronta aquest francès nascut el 1968, alsacià per més senyals, enarca, que ha dedicat gran part de la seva carrera política al control de les fronteres i la migració, sigui al Ministeri de l’Interior francès, a la Comissió Europa o ara a Frontex.

Des d’ahir, Leggeri respira una mica més tranquil perquè l’informe intern elaborat per Frontex no ha trobat proves que l’agència participés en les devolucion­s en calent al mar Egeu, segons va denunciar una investigac­ió periodísti­ca a l’octubre. Aquesta investigac­ió, els resultats de la qual va avançar La Vanguardia, exonera Frontex en vuit dels tretze casos denunciats, encara que en uns altres cinc no es pronuncia. Argumenta que no disposa de prou evidències per arribar a una conclusió més enllà

El funcionari que va passar del Ministeri d’Interior a Frontex per pilotar un creixement exponencia­l

de qualsevol dubte. A la compareixe­nça d’aquest dijous davant la comissió d’investigac­ió posada en marxa pel Parlament Europeu, Leggeri va oferir un perfil de funcionari competent que, amb una exposició detallada, s’agafava al reglament o als tràmits administra­tius per justificar les deficiènci­es que li retreien els funcionari­s.

Per què no s’ha contractat encara els 40 monitors que han de garantir el compliment dels drets fonamental­s a les operacions de Frontex?, livan preguntar una vegada i una altra els eurodiputa­ts. Perquè no estava adoptat el marc legal per a la contractac­ió, responia Leggeri.

Va participar l’agència en la devolució en calent de migrants a Turquia? L’informe intern no ha detectat cap incomplime­nt, va replicar el director executiu, encara que sense precisar que en cinc casos la investigac­ió no es pronuncia. És la mateixa fórmula que Leggeri va utilitzar en l’anterior compareixe­nça parlamentà­ria al desembre, respostes de procedimen­t a les preguntes més polítiques.

Leggeri va arribar a Frontex després d’una carrera centrada en Schengen, el control de fronteres i la migració. Ha combinat el pas pel Ministeri de l’Interior, on es va especialit­zar en la migració irregular, amb el pas per la Comissió Europea com a expert nacional i el càrrec de viceprefec­te en dos departamen­ts francesos fins a desembocar finalment a Frontex.

En tot cas, la seva estrena a l’agència europea de fronteres va coincidir amb la crisi migratòria del 2015, amb la qual cosa les funcions i els mitjans a disposició de l’agència s’han multiplica­t, i continuara­n augmentant. L’objectiu és que disposi de 10.000 guardes de fronteres el 2027. El seu pressupost ha passat dels 85 milions d’euros abans de la crisi migratòria als 460 milions l’any passat.

Els crítics de Leggeri l’acusen de no garantir que es respectin els drets fonamental­s a les operacions de l’agència; els seus partidaris apunten que la gestió de fronteres és complexa i, més enca

 ?? JANEK SKARZYNSKI / AFP ?? Fabrice Leggeri, davant una embarcació de Frontex al port d’Algesires a l’agost del 2018
JANEK SKARZYNSKI / AFP Fabrice Leggeri, davant una embarcació de Frontex al port d’Algesires a l’agost del 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain