La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desglaç entre el PNB i el PP

Els nacionalis­tes bascos reforcen la seva centralita­t i capacitat d’interlocuc­ió

- ANDER GOYOAGA Bilbao

La moció de censura que va posar fi a l’era Rajoy va obrir un abisme entre el PNB i el PP. Aquesta distància s’ha mantingut inalterabl­e durant dos anys i mig, en què amb prou feines hi ha hagut gestos de distensió. Els últims dies, però, Andoni Ortuzar ha reiterat que veu “un canvi de xip” en Pablo Casado. I les declaracio­ns han causat lògiques suspicàcie­s, si bé obeeixen més a una aposta per presentar-se en la centralita­t política que no pas a un interès per amenaçar el Govern de coalició.

Curiosamen­t, les relacions entre el PNB i el PP passen pel seu millor moment en anys en un context en què l’entesa amb l’Executiu de Pedro Sánchez també gaudeix de bona salut. Aquesta sintonia, de fet, s’ha reforçat aquesta mateixa setmana. Després de la reunió amb el ministre Miquel Iceta el Govern basc ha vist que d’aquí una mica més d’un any pot veure culminada la seva aspiració de veure complert l’Estatut, aprovat el 1979.

Es tracta d’un tema fonamental, i els jeltzales no tenen cap interès a trencar aquesta dinàmica, que volen traslladar a dues qüestions més: la gestió dels fons europeus i la cogovernan­ça entorn de la pandèmia. A més, el PNB governa amb el PSE en les principals institucio­ns basques i, a través de Geroa Bai, participa en el Govern de Navarra i presideix el Parlament foral. Els nacionalis­tes tampoc no tenen intenció d’enterbolir una entesa que funciona sense sobresalts.

Les declaracio­ns d’Ortuzar ni tan sols tenen com a objectiu posicionar el partit davant un hipotètic naufragi del Govern de coalició. Qualsevol prospecció electoral evidencia que no surten els números per explorar una alternativ­a propícia per al PNB.

La satisfacci­ó amb què el PNB ha explicat el desglaç amb el PP obeeix a altres factors. El primer té a veure amb la interlocuc­ió. El PNB s’ha tret un pes de sobre reprenent la relació amb el PP. Els jeltzales se sentien incòmodes en un escenari de nul·la interlocuc­ió amb els populars. Ben al contrari, històricam­ent el PNB s’ha sentit còmode participan­t plenament en el joc polític i arribant a acords amb els uns i els altres.

És aquí on entra el segon factor fonamental: la centralita­t. El PNB presumeix d’ocupar aquest espai, que també és el que més bons rèdits electorals li ha ofert. En públic i en privat

El partit ‘jeltzale’ subratlla que és el soci més fidel de Sánchez, però vol mantenir un perfil propi

subratlla que és el soci més fidel de l’Executiu de Sánchez, però vol mantenir un perfil propi. I considera que la societat basca premia aquest paper, i més en un període de crisi.

L’últim factor l’ha explicat el mateix Ortuzar. El PNB tem que Vox pugui liderar l’espai de la dreta trencant els consensos bàsics i generant un clima polític irrespirab­le. L’opinió que tenen del PP està a anys llum de la seva visió sobre Vox. I volen evitar tant sí com no un escenari d’aquesta mena.

 ?? EP ?? Andoni Orduzar, president del PNB
EP Andoni Orduzar, president del PNB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain