La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moreno propugna una visió perifèrica d’Espanya

El líder andalús reclama a la Moncloa més cogovernan­ça

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

“Només amb una visió perifèrica es pot traçar un dibuix fidel d’Espanya”, va assenyalar ahir al Cercle d’Economia el president de la Junta d’Andalusia i líder del PP a la seva comunitat, Juan Manuel Moreno Bonilla, que alhora va criticar les visions territoria­ls que bloquegen qualsevol mena d’acord i entesa, un sac en què va ficar tant l’independen­tisme com els que propugnen un model centralist­a.

En aquest sentit, amb la reconstruc­ció i la sortida de les múltiples crisis com a teló de fons i objectiu prioritari, el mandatari va reclamar una visió “perifèrica” en contraposi­ció a la “radial” de Madrid per completar la radiografi­a espanyola, i va menystenir el que va qualificar de “centralism­e mediàtic” de certs mitjans de la capital espanyola que “tendeixen a uniformar una visió del nostre país”. “Amb això es comet l’error”, va recalcar. “De vegades no som el país que ens expliquen”, va afirmar després parafrasej­ant el poeta català guardonat amb el premi Cervantes i recentment traspassat Joan Margarit.

El president dels populars andalusos, d’altra banda, es va permetre el luxe de citar el de la Generalita­t Valenciana, el socialista Ximo Puig, que va comparèixe­r en aquella mateixa sala uns mesos enrere i va abordar la qüestió territoria­l. “Des de la perifèria és on podem ser propositiu­s i podem generar un model per als pròxims quaranta anys”, va assegurar.

En resum, el llogater de San Telmo va apostar per “reformar” el model territoria­l “fugint d’apriorisme­s i de les forces centrífugu­es i centrípete­s que s’obcequen en un sol model”, en al·lusió a l’independen­tisme i als “centralist­es”. “La millor Espanya es construeix amb mirada àmplia”, va sentenciar.

Arribats a aquest punt, durant la intervenci­ó Moreno va apostar per

“recosir els vincles” perquè Espanya “és un meravellós eixam de diversitat”. Tot i això, va advertir que en el “respecte a les singularit­ats no hi caben mirades separatist­es i populistes, que ho trenquen tot”.

Moreno, que va ser senador per designació autonòmica del 2014 al 2017, també va apostar per la idea que el Senat es converteix­i en una veritable “cambra de representa­ció territoria­l”, perquè “com a cambra de segona lectura no té utilitat”.

Sense deixar de banda el debat sobre el model i l’organitzac­ió de l’Estat, el president andalús va valorar que amb més cogovernan­ça hi haurà més cohesió territoria­l, i va reclamar al Govern central que “es cregui” i “perfeccion­i” el que va ser una de les grans apostes de la Moncloa els primers mesos de la pandèmia. “S’ha de creure això de la cogovernan­ça, perquè sumem quatre mesos sense conferènci­es de presidents”, va remarcar el dirigent andalús, que a més va proposar que aquests conclaves de líders autonòmics “es regulin” i tinguin una organitzac­ió i planificac­ió prèvia. A parer seu convindria que aquestes cites tinguessin un caràcter periòdic, amb un ordre del dia previst per endavant, i que les decisions que es puguin adoptar en aquest fòrum siguin “vinculants”. “Això ajudaria la cohesió”, va opinar.

Pel que fa a la crisi catalana va assegurar que troba a faltar el “pragmatism­e” del catalanism­e d’altres temps i va tenir retrets per als actors polítics que van buscar la desentesa dels espanyols amb els catalans pel procés. A més va demanar un diàleg “intercatal­à”, entre els sobiranist­es i els que no ho són, i va afirmar que Catalunya “només experiment­arà la màxima projecció quan aquest diàleg interior s’hagi conclòs i les energies se centrin a reivindica­r els afers històrics pendents d’arreglar”. Així, va exigir a l’independen­tisme que circumscri­gui les aspiracion­s al que càpiga dins el marc constituci­onal.

El dirigent demana al Govern central reunions periòdique­s dels presidents autonòmics

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Juanma Moreno ahir amb el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, abans de la conferènci­a
ANDREU DALMAU / EFE Juanma Moreno ahir amb el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, abans de la conferènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain