La Vanguardia (Català-1ª edició)

Símptomes de debilitat

- Fernando Ónega

El diagnòstic prové, una altra vegada, de l’estudi sociològic de José Juan Toharia a Metroscopi­a: la majoria dels espanyols (70%) tenim un bon concepte de la nostra democràcia, però hi ha una altra majoria (63%) que considera que la nostra democràcia s’està debilitant. Potser aquest veredicte demoscòpic és la veritat que marca un punt d’equilibri entre un Pablo Iglesias que va negar la qualitat democràtic­a d’Espanya i els que consideren aquesta qualitat com el més exportable que té el nostre país.

Els últims esdevenime­nts, però, han ofert alguns símptomes de debilitat. Penso en la vacunació de les infantes Elena i Cristina. Potser no ha estat exemplar. Més ben dit: l’opinió publicada va sentenciar que no ha estat exemplar. Però també és cert que no es van colar en cap torn ni van prendre la vacuna a cap velleta necessitad­a. Més enllà de l’episodi, importa l’ús polític que se’n faci: al bon rei Felip VI només li faltaven els embolics de les seves germanes. A la monarquia només li faltava erosionar-se per elles. I una mica feble deu ser el sistema, o l’hi volen fer, si dues vacunes anuncien “horitzó republicà”, expressió d’Iglesias.

Hi ha altres símptomes de debilitat o deterioram­ent. El més lamentable és tornar a confirmar la defunció dels pactes d’Estat. Que un sol nom, el del magistrat De Prada, impedeixi la renovació del Consell General del Poder Judicial al crit de “Prada o res” indica el nivell de confrontac­ió a què hem arribat. I una cosa pitjor: es destrossen pactes anteriors. L’absència de l’oposició i dels expresiden­ts a la “foto de la piconadora” d’armes d’ETA i els Grapo denuncia la pèrdua d’unitat on sempre n’hi ha hagut i trasllada al ciutadà una imatge d’egoisme, aprofitame­nt del poder i falta de generosita­t.

Afegiu a aquests dos fets de la setmana episodis d’obscuranti­sme com ara el del dictamen del Consell d’Estat; les impression­s que es preparen cops de favoritism­e en la distribuci­ó dels fons europeus que no desmenteix ningú; la posada en llibertat de Villarejo perquè quatre anys no han estat prou per acabar la instrucció i això demostra la precarieta­t de la justícia; les confession­s que no es pot lluitar contra els antisistem­a, cosa que confirmari­a impotència –i potser alguna cosa més– per mantenir l’ordre públic; el sistema parlamenta­ri, reduït últimament a sessions de control de pura cridòria i amb una oposició que no demostra la mínima eficàcia; la tirada al decret, raonable en la lluita contra la pandèmia, però autoritari quan es practica en tots els àmbits de la governació...

Conclusió: hi comença a haver massa esquerdes per on s’esfuma la qualitat democràtic­a. La situació encara no és greu, però justifica que tanta gent pensi que s’està debilitant. Si a sobre hi ha partits que basen la seva estratègia a pregonar-ho no pas per corregir-ho –que ho poden fer, perquè tenen el poder– sinó per tombar el “règim del 78”, permeteu al cronista que expressi una inquietud creixent. Ja tenim massa crisis per afegir-hi ara la de la democràcia.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? José Manuel Villarejo
EMILIA GUTIÉRREZ José Manuel Villarejo
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain