La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els socis de legislatur­a collen el PSOE amb la comissió de l’emèrit

- PEDRO VALLÍN

No hi ha manera que el PSOE cedeixi, però tampoc que els seus socis d’investidur­a deixin anar la presa. Divendres altre cop Unides Podem, el PNB, Esquerra Republican­a i la resta de grups que van facilitar la investidur­a de Pedro Sánchez van registrar una sol·licitud de comissió d’investigac­ió sobre les finances del rei emèrit. Amb tota seguretat, serà rebutjada per la Mesa del Congrés dimarts que ve, amb els vots de PSOE, PP i Vox.

En aquest cas, la comissió sol·licitada al·ludeix específica­ment a l’última regularitz­ació de Joan Carles I, de 4,4 milions d’euros, relativa als vols privats pagats a través de la fundació Zagatka. Unides Podem, impulsor de la nova sol·licitud registrada –les últimes setmanes les reiterades iniciative­s de sol·licitud d’investigac­ió han anat sortint de diferents grups del bloc de la investidur­a, principalm­ent PNB, ERC i EH Bildu–, entén que la regularitz­ació fiscal pot implicar “la confessió de delictes contra la hisenda pública que no estan coberts pel privilegi de la inviolabil­itat”, segons el comunicat fet públic ahir.

Amb els quatre grups esmentats, també firmen la sol·licitud JxCat, el PDECat, el BNG, Més País, Compromís i la CUP. Pablo Echenique, portaveu parlamenta­ri del grup confederal d’Unides Podem, considera que aquesta regularitz­ació apunta que Joan Carles “hauria intentat defraudar a Hisenda almenys cinc milions d’euros”. I per això entén que és el Congrés dels Diputats, com a seu de la sobirania, qui té l’obligació de “fer llum sobre qualsevol ombra de corrupció” que afecti les institucio­ns públiques i en particular l’excap de l’Estat.

Els proposador­s entenen que el Congrés ha de dilucidar si, després d’abdicar, el rei Joan Carles “va ometre deliberada­ment l’obligació de declarar, si els fons eren de donacions o de préstec i si el pagament d’aquests préstecs podria recaure sobre els seus hereus”.

Els grups volen que el Congrés investigui si Joan Carles va intentar ocultar els pagaments de Zagatka

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain