La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vedat al jutge tertulià

El Poder Judicial recomana als magistrats que no participin en “debats acalorats”

- JOAQUÍN VERA

No és el mateix publicar un article en un diari amb una “secció d’opinió prestigios­a i consolidad­a” que en el “mitjà digital grogós més recent”. No és el mateix signar una publicació en “certes revistes jurídiques” que en “altres portals judicials a internet amb menys difusió”. I tampoc no sembla el mateix participar en un programa informatiu de ràdio o televisió “de manera més assossegad­a i on preval la serietat” que en un espai de “debat acalorat que busqui l’escàndol”. Aquestes són les tres premisses de què parteix la següent consulta que va arribar a la Comissió d’Ètica del Poder Judicial: “De quina manera el jutge, en la seva llibertat d’expressió, de producció literària i de contribuci­ó a la divulgació, ha de mirar no només què diu sinó on ho diu?”.

I ja hi ha resposta. La Comissió d’Ètica –un organisme independen­t dels òrgans de govern del poder judicial– considera en un dictamen emès el 24 de febrer “poc aconsellab­le” la participac­ió de jutges i magistrats en programes o mitjans que, pel format, puguin incitar al sensaciona­lisme o siguin identifica­bles pel públic general com alineats ideològica­ment amb “una opció política esbiaixada i no plural”.

En el dictamen es parteix de la premissa que els integrants de la carrera judicial gaudeixen, “com qualsevol ciutadà”, del dret fonamental a la llibertat d’expressió i, per tant, poden intervenir als mitjans. Tot i això, recorda que l’exercici d’aquest dret té uns límits que neixen de la condició de representa­nts del poder judicial, per la qual cosa la seva intervenci­ó ha d’estar “sempre presidida pel respecte als principis d’independèn­cia, integritat, imparciali­tat i transparèn­cia”. Així, correspon al jutge valorar en cada cas “l’abast de la prudència i la moderació”: “Ha de procurar tenir sempre present que els ciutadans destinatar­is de les seves manifestac­ions l’identifiqu­en amb un representa­nt d’un poder de l’Estat”.

I aquesta cautela ha de ser més gran, segons recull la resposta, en programes de l’anomenada premsa rosa, mitjans de comunicaci­ó sensaciona­listes o de tertúlies televisive­s “amb audiències xifrades en milions de persones”. Són espais que poden desencaden­ar discussion­s acalorades i poc idònies per al matís” i en què “qualsevol opinió del jutge pot ser comprensib­le per un profession­al jurídic però malinterpr­etada pel públic en general”. El poder judicial entén que això posa en “gran” risc la confiança dels ciutadans en la justícia.

La comissió conclou, en aquest document de vuit pàgines, que la intervenci­ó dels jutges i magistrats en aquesta mena de mitjans o programes “pot arribar a considerar-se desaconsel­lable” per l’“elevat risc” de lesió dels principis ètics que han de guiar l’actuació dels integrants de la carrera judicial.

 ?? MEDIASET ?? Ana Rosa Quintana
MEDIASET Ana Rosa Quintana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain