La Vanguardia (Català-1ª edició)

Legislatur­a in extremis

El ple de constituci­ó del Parlament serà divendres, últim dia hàbil

- SILVIA HINOJOSA

Esgotant fins a l’últim dia per tancar les negociacio­ns entre els partits per a la Mesa del Parlament, com ja és habitual en la política catalana, divendres vinent se celebrarà el ple d’inici de la XIII legislatur­a. Pere Aragonès, vicepresid­ent del Govern de la Generalita­t en funcions de president, va anunciar ahir la convocatòr­ia de la sessió constituti­va per al dia 12 a les deu del matí, gairebé un mes després de les eleccions del 14-F.

Per primera vegada en la història del Parlament, i com ja va avançar aquest diari, el ple no se celebrarà a l’hemicicle sinó que es traslladar­à a l’auditori perquè hi puguin assistir els 135 diputats respectant les distàncies i les condicions de ventilació necessàrie­s per motius de seguretat sanitària. És un requisit que no es podria complir al saló de sessions, per la qual cosa en aquesta ocasió els escons entapissat­s es canviaran per 135 cadires separades entre si, alineades amb dos passadisso­s centrals, i una presidènci­a elevada per als membres de la Mesa. Al centre hi haurà una urna on els diputats ficaran el vot per elegir els set membres de la Mesa.

Com ja està sent habitual durant la pandèmia, a tots els que accedeixin al Parlament se’ls farà control de temperatur­a. Però només els diputats podran entrar a l’auditori, i la mascareta que portin haurà de ser almenys quirúrgica.

Com en l’última legislatur­a, el diputat d’ERC Ernest Maragall, de 78 anys, presidirà la Mesa d’edat i dirigirà la sessió constituti­va, acompanyat dels dos diputats més joves, Alberto Tarradas (24), de Vox, i David González (26), del PSC, en qualitat de secretaris.

L’elecció dels membres de la Mesa es farà en tres votacions consecutiv­es: per a la presidènci­a, les dues vicepresid­ències i les quatre secretarie­s. En cada votació, els membres de la Mesa d’edat criden els electes per ordre alfabètic perquè s’acostin a l’urna i votin. El president s’elegeix per majoria absoluta

–o en segona volta entre els dos més votats– i per a la resta s’elegeixen els que per ordre correlatiu obtenen més vots.

Al final de la sessió, el nou president pronunciar­à el discurs d’obertura de legislatur­a i s’inicia un termini de deu dies hàbils perquè faci una ronda de consultes amb els grups parlamenta­ris amb l’objectiu de proposar un candidat per ser investit president de la Generalita­t, en un ple que s’haurà de celebrar com a màxim el 26 de març.

 ?? PARLAMENT DE CATALUNYA / ACN ?? Preparatiu­s a l’auditori del Parlament, on se celebrarà el ple
PARLAMENT DE CATALUNYA / ACN Preparatiu­s a l’auditori del Parlament, on se celebrarà el ple

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain