La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els independen­tistes aborden l’acció de govern de la futura legislatur­a

ERC, Junts i la CUP avancen en les negociacio­ns i entren al detall de les propostes

- ÀLEX TORT

Les negociacio­ns entre ERC, Junts i la CUP van més enllà de les oficialitz­ades a còpia de comunicats de premsa dels tres partits. “Estem treballant tothora”, afirmen fonts de les converses, i, de fet, en diversos grups per poder abraçar les polítiques de tots els àmbits. Aquesta sectoriali­tzació té com a objectiu entrar en el detall de totes les polítiques a desenvolup­ar de dues grans àrees: la sortida social de la crisi i l’agenda nacional. Tot això s’està fent fins i tot abans de la constituci­ó del Parlament, per la qual el vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, va signar ahir la convocatòr­ia per al 12 de març, data límit per fer-ho.

Les converses avancen. Moltes tracten l’acció i el programa d’un futur govern. Se sobrepassa l’àmbit parlamenta­ri, però falta la concreció. “La confiança mútua establerta des de la celebració de les eleccions ha garantit un bon clima de treball entre les dues forces”, expressave­n ahir des d’ERC sobre la seva relació amb la CUP. “Hem arribat a compromiso­s ferms”, deia també la diputada electa anticapita­lista Eulàlia Reguant, pel que fa a la moratòria de les bales de foam, la no participac­ió dels Mossos d’Esquadra en els desnonamen­ts i el compromís de la Generalita­t a no personar-se com a acusació contra activistes independen­tistes. Van ser condicions que els cupaires van posar sobre la taula per negociar i, en veure’s correspost­es, el detall ja es pot abordar.

La CUP vol tractar mesures concretes per fer front a totes les crisis derivades del coronaviru­s, en especial la social. A la seva carpeta hi ha la renda bàsica universal –de 735 euros al mes–, la regulació “efectiva del lloguer” d’habitatges, la potenciaci­ó del model públic sanitari i educatiu, o la transició ecològica.

Algunes de les seves propostes són semblants a les d’Esquerra. Però totes dues formacions tenen més diferèncie­s amb Junts pel que fa a l’agenda social. Els postconver­gents estan més pendents de marcar un full de ruta cap a la independèn­cia. A més, prefereixe­n mantenir les converses en un pla més discret i són poques les vegades que informen sobre els avenços. Fins i tot mantenen un caire reservat en les trobades pel que fa a la Mesa del Parlament: a les reunions bilaterals amb ERC i els cupaires no han expressat clarament què pensen sobre el paper que ha de desenvolup­ar l’òrgan rector de la Cambra catalana.

Segons el pacte tàcit entre Esquerra i Junts, correspond­ria als de Laura Borràs i Carles Puigdemont ocupar la presidènci­a del Parlament. Sonen noms, com els de la mateixa Laura Borràs, Meritxell Budó o Gemma Geis, però davant les poques paraules, la CUP ja ha fet saber diverses vegades que està disposada a ocupar aquest càrrec per “recuperar la sobirania” del Parlament i impulsar iniciative­s socials i debats sense por a l’acció del Tribunal Constituci­onal. De fet, els cupaires fa temps que tenen assumit que han de ser presents a la Mesa,

Mentre JxCat perfila el seu paper a la Mesa del Parlament, els cupaires tornen a oferir-se per presidir-la

en virtut del pacte per aïllar Vox a les institucio­ns.

Sens dubte, l’etapa de la concreció de propostes serà la més complicada. La CUP va presentar al seu programa electoral punts inassumibl­es per Junts i ERC. Però el sentiment és recíproc. De totes maneres, si finalment es configura la Mesa amb cinc representa­nts independen­tistes, Esquerra Republican­a veurà més desbrossad­a la via per acabar investint Aragonès com a president de la Generalita­t. En tot cas, tot dependrà dels acords per la governabil­itat, diferents dels que es puguin assolir per a la Mesa, per la qual cosa és tota una incògnita dilucidar si el candidat republicà podria ser investit –en cas de presentar-se– el 26 de març, data límit perquè es faci el primer debat.

 ?? VICEPRESID­ÈNCIA ?? El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, va signar ahir el decret de convocatòr­ia de constituci­ó del Parlament de Catalunya
VICEPRESID­ÈNCIA El vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, va signar ahir el decret de convocatòr­ia de constituci­ó del Parlament de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain