La Vanguardia (Català-1ª edició)

Res no tornarà a ser igual

- Màrius Carol

Fa poc més d’un any, Alissa Eckert i el seu col·lega Dan Higgins, del Centre de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units, van rebre l’encàrrec de The New York Times de crear una il·lustració gràfica de la covid. Es tractava de captar l’atenció del públic i de convertir-la en un símbol reconeixib­le. El que van dissenyar era un globus platejat cobert de puntes de color carmesí, que era evocador i pertorbado­r alhora. La imatge es va fer viral, i el món va passar a veure la cara de l’enemic que canviaria radicalmen­t les seves vides. Ho explica Fareed Zakaria, doctor en Governança Política per Harvard, a Diez lecciones para el mundo de la postpandem­ia.

Vivim en un d’aquests moments en què la història s’ha accelerat. Zakaria adverteix que els estats es gasten bilions per organitzar les seves forces armades i per practicar jocs de guerra contra enemics potencials, “però no estaven preparats per defensar-nos d’un diminut microbi; d’aquesta brossa viral que és molt possible que causi el mal econòmic polític i social més gran que la humanitat ha patit des de la Segona Guerra Mundial”.

Però el més interessan­t de l’obra és que reflexiona sobre el que hem fet malament, però se centra especialme­nt en com hem d’afrontar el futur. La covid va fer miques l’últim obstacle que quedava per a l’arribada d’un futur digital: les activitats humanes. Els reticents a la targeta de crèdit per internet, als cursos en línia, a la videotruca­da al metge van haver d’acceptar la nova realitat. I les pel·lícules es van estrenar en streaming, els restaurant­s amb estrelles van vendre menjar per emportar i els gimnasos van gravar tutorials a YouTube. De tota manera, Zakaria creu que el món no serà igual que en el passat, però s’imposaran models híbrids, també en el teletrebal­l: “Lluny de devaluar els lligams personals o les interaccio­ns imprevisib­les, aquesta nova disposició els farà més valuosos perquè seran menys freqüents”.

The Economist en el seu últim número va més enllà, ja que demana que els governs reconstrue­ixin les relacions entre l’Estat i els ciutadans, després de saltar pels aires les velles regles socials amb la pandèmia. Segons el seu parer, tenim una oportunita­t per crear noves polítiques de benestar social, aprofitant la disrupció tecnològic­a. És més que una metàfora que una partícula vital que circulava per l’organisme d’un ratpenat a la Xina hagi estat capaç de posar el món de genolls. Hem de ser capaços de no cometre els mateixos errors quan ens aixequem.

La covid va fer miques l’últim obstacle per a l’arribada del món digital

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain