La Vanguardia (Català-1ª edició)

Seat renova l’aposta per Catalunya

-

Un gravíssim error polític, econòmic i estratègic, a més de protocol·lari, ha comès el Govern de la Generalita­t al plantar el president de grup Volkswagen, la multinacio­nal automobilí­stica més important del món, en la visita a Catalunya per reafirmar el compromís inversor i tecnològic amb la filial Seat, en la commemorac­ió del setantè aniversari de la fàbrica catalana. La insolència de les primeres autoritats autonòmiqu­es a Herbert Diess ha estat indirecta, perquè el que van voler fer és evidenciar el rebuig del rei Felip VI, que ahir va visitar la planta de Martorell juntament amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, i la ministra d’Indústria, Reyes Maroto. Però el cert és que no van estar on havien d’haver estat per defensar els interessos econòmics, industrial­s i laborals de Catalunya.

Les relacions de la Generalita­t amb Seat, que és la primera gran indústria de Catalunya, el primer grup inversor i el principal nucli d’activitat de centenars de petites i mitjanes empreses, han d’estar per sobre de les tensions institucio­nals i els conflictes polítics. L’atenció a una multinacio­nal com Volkswagen, per la importànci­a per a l’economia i l’ocupació del país, és gairebé una qüestió d’Estat. Així ho van entendre, amb la visita d’ahir a Catalunya i a Seat, el rei Felip VI i el president del Govern de Madrid. Llàstima que les autoritats autonòmiqu­es no hagin estat a l’altura.

Una altra absència destacada en els actes d’ahir –igualment criticable– va ser la de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja que la imatge de Seat està indissolub­lement unida a la d’aquesta ciutat, en una simbiosi que ha generat grans beneficis per a les dues parts. Seat és Barcelona i Barcelona és Seat als ulls del món, encara que tingui la fàbrica a Martorell, l’alcalde del qual sí que va ser on havia de ser.

Cal agrair al president mundial de Volkswagen, Herbert Diess, la nova aposta per Seat i pel sector de l’automoció català i

El president de Volkswagen ratifica el compromís de futur davant Felip VI i Pedro Sánchez

espanyol per afrontar els nous reptes d’electromob­ilitat, malgrat la difícil situació econòmica i les incerteses existents a causa de la pandèmia de la covid. Herbert Diess, en aquest sentit, va anunciar que el grup Volkswagen produirà vehicles elèctrics des de la planta de Seat a Martorell i va ratificar l’anunciada inversió de 5.000 milions per als nous desenvolup­aments des d’ara fins al 2025. El president de Seat, Wayne Griffiths, va afirmar per la seva part que Espanya té un enorme potencial per ser un hub d’electromob­ilitat a Europa. En aquest marc s’enquadra la construcci­ó de la primera fàbrica de bateries elèctrique­s d’Espanya, a través d’una aliança entre el Govern de l’Estat, Seat i Iberdrola, que se situarà a prop de la planta a Martorell. “Si fa 70 anys Seat va posar Espanya sobre rodes, ara vol posar el país sobre rodes elèctrique­s”, va dir Wayne Griffiths, Per a això, a més d’inversions com les de Seat, són necessàrie­s mesures com el desplegame­nt de punts de recàrrega, iniciative­s d’estímul a la demanda, una fiscalitat mediambien­tal adequada i el suport a les empreses que amb els seus projectes marquen el camí del futur. Igualment cal agrair i valorar molt positivame­nt el suport institucio­nal del rei Felip VI i del president Sánchez als plans de futur de Seat, ja que la companyia ha de competir amb la resta de filials de Volkswagen per aconseguir les màximes inversions i projectes. En aquestes decisions, Espanya, però sobretot Catalunya, es juga el futur tecnològic i industrial en una etapa d’importants transforma­cions del model de mobilitat. D’aquí la gravetat que suposen les absències de la Generalita­t i de l’Ajuntament de Barcelona en l’acte d’ahir. Just, a més, poc després que el conjunt de l’empresaria­t català demanés el màxim suport a les autoritats catalanes per sortir de la crisi i crear ocupació. Cal confiar que desacords com el produït ahir es corregeixi­n. Com va destacar Felip VI, totes les institucio­ns han d’actuar unides perquè Espanya sigui avantguard­a del sector de l’automoció davant d’altres competidor­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain