La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jo no aspiro a ser danès

- Joaquín Luna

Afalta del festival d’Eurovisió i en espera de l’Eurocopa de futbol del juny, Àustria i Dinamarca han donat la sortida a una cursa –no direm res dolent de l’últim– per procurar-se vacunes on sigui. I, ves per on, el tecnòcrata en cap d’Europa, Draghi, també s’apunta a la competició. Alguna cosa em diu que Espanya quedarà ben avall de la classifica­ció.

Val més vacunes sense honra que honra sense vacunes?

La pregunta és del gènere vuitcentis­ta però pertinent perquè en el nostre subconscie­nt, per a dones, les sueques; per a muntanyes, les del Tirol, i per a democràcia, la danesa. Quins complexos que tenim!

Els primers ministres de Dinamarca i Àustria s’han desmarcat de la política conjunta de compra de vacunes de la UE –que va fixar unes condicions “solidàries”– i negocien a Israel: com ho tenim allò?, sense importar-los gaire que a la veïna Gaza –cinc milions de persones en un passadís per sortir corrent– ni n’hi ha ni s’hi esperen les vacunes.

No seré jo qui culpi Israel

Els modèlics i un pèl superbs països del nord d’Europa van a la seva

del fiasco en vista de la llegendàri­a habilitat dels palestins per disparar-se trets al peu des del 1948. Dit això, maco, allò que es diu maco, no ho és, aquest exemple de dos governs europeus que aquí encimbelle­m als altars del virtuosism­e moral.

La futbolitza­ció del mercat de vacunes a Europa promet. Qui va dir que els tecnòcrate­s són governants de sang freda? Super Mario ha bloquejat a Itàlia un carregamen­t de dosis amb rumb als antípodes, cop de puny que confirma l’escassa afició dels italians a portar banyes (els fons europeus han fet possible les vacunes que anaven a Austràlia, amb pocs casos ara per ara).

Europa em continua semblant un projecte valuós –i irreemplaç­able– sempre que algú a Brussel·les posi el xiulet, l’ordre i el concert. I aprofitant la conjuntura, servidor reivindica l’Europa del sud –la Mediterràn­ia, vaja, més Portugal– després de rebre, escoltar i empassar-se tantes lliçons de superiorit­at moral del nord.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain