La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bipartidis­me, no; moderats, sí

- Juan-José López Burniol

S’han escrit recentment saberuts al·legats contra el bipartidis­me. Es diu que la seva exaltació i recuperaci­ó (per exemple, a l’acte celebrat fa uns dies al Congrés en commemorac­ió del 23 de febrer) irrità i alertà la resta de partits. I s’hi afegeix que PSOE i PP fan passos per recuperar l’hegemonia compartida amb intents de pactes bilaterals, que es trenquen al final pel rebuig dels altres partits. “Que es facin un petó”, clamaven burletes els diputats de Vox a socialiste­s y populars, mentre els diputats de Podem s’esforçaven a dinamitar el pacte per renovar el CGPJ.

No sento cap nostàlgia per aquella etapa en què dos partits –PSOE i PP– s’alternaven al poder, es reconeixie­n com a alternativ­a i es repartien àrees d’influència, però en què –a més de beneficiar-se d’aquesta liaison estable– tots dos recorrien pidolaires als partits nacionalis­tes, les moltes vegades que calia per completar majories parlamentà­ries. En aquest tràngol, el Congrés es convertia, una vegada rere altra, en uns encants en què es traficava amb competènci­es de l’Estat per cedir-les als nacionalis­tes a canvi de vots, sense ponderar mai les conseqüènc­ies de la cessió i sense cap pla racional previ. El que era i és sempre un pur disbarat, en què rau una de les causes immediates de l’actual debilitat de l’Estat.

En suma, l’aposta pel bipartidis­me, així com tots els pactes d’exclusió, qualsevol que sigui la força política exclosa, són radicalmen­t antidemocr­àtics, perquè els qui els promouen s’arroguen en exclusiva la facultat de decidir qui són o no demòcrates. Tant se val que els qui així pontifique­n siguin santons progressis­tes consumits de supremacis­me moral, extravagan­ts i altius cavallers que treuen pit de llauna o almogàvers tartarines­cos amb fre i marxa enrere. I tant se val que el partit estigmatit­zat sigui de dretes o d’esquerres.

Ve a tomb el dit fins ara a propòsit del que vaig sostenir al meu anterior article, per aclarir-ho i completar-ho. Vaig dir que, per tallar la dependènci­a del Govern central d’aquells que volen fer taula rasa del sistema des de dins mateix (Podem), és imprescind­ible un acord entre el PSOE i el PP obert a qui vulgui sumar-s’hi i prolongat temporalme­nt, com a mínim, el temps precís per culminar el període de vacunació de tots els espanyols; un pacte centrat en tres temes: “el reforçamen­t institucio­nal mitjançant la renovació de tots els càrrecs pendents, la lluita contra la pandèmia i els seus efectes, i la gestió dels fons europeus”. M’hi ratifico, malgrat les crítiques rebudes, i ho aclareixo en els següents termes: no es tracta de recuperar el bipartidis­me d’altres temps, sinó de fer front a una concreta situació límit provocada per Podem i assimilats, juntament amb els nacionalis­tes catalans i bascos (tret del PNB), que volen destruir l’Estat de dret vigent soscavant el règim del 78 començant per la monarquia. I no es tracta tampoc de tancar el pas a les reformes necessàrie­s, que n’hi ha de pendents i de pes, sinó de fer possible que aquestes reformes s’emprenguin mitjançant un ampli consens i evitar així que, amb el pretext de les reformes, s’enderroqui l’edifici. Dit això, amplio la proposta.

Atès el fracàs esplendoró­s de la nova política (Cs reduït a mínims i Podem radicalitz­at al servei del seu líder), és previsible que el PSOE i el PP continuïn sent els partits decisius. En aquesta tessitura, i per assegurar l’estabilita­t del règim constituci­onal davant les escomeses de radicals i nacionalis­tes, el PSOE i el PP s’haurien de garantir recíprocam­ent la respectiva abstenció a les futures investidur­es mentre duri l’actual situació d’emergència. D’aquesta manera, s’evitaria la repetició del succeït fa poc: que, per ser investit, el president Sánchez va haver de pactar amb forces que tenen per objectiu la fallida del règim del 78, al qual consideren una rèplica de la dictadura precedent, per la qual cosa està lluny de ser una democràcia plena. Algú pensa que és sostenible l’actual enfrontame­nt al si del Govern espanyol? No seria estrany que el desenllaç fossin unes eleccions. I seria llavors quan els dos grans partits haurien d’assumir el rol que els correspon com a moderats de dreta i esquerra i contribuir a vertebrar el Govern, evitant que depengui d’aquells radicals que volen instrument­alitzar-lo amb l’objectiu de fer efectiu un projecte de constructi­visme social imposat per la força, o per fer impossible la continuïta­t d’Espanya com a entitat històrica, projecte polític i espai econòmic. És qüestió de ser o no ser.

El PSOE i el PP s’haurien de garantir la respectiva abstenció a les futures investidur­es

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain