La Vanguardia (Català-1ª edició)

Massa entusiasme

- Quim Monzó

S’intueix que les restriccio­ns que la covid imposa encara aniran minvant a poc a poc. El Procicat ha anunciat que, de dilluns endavant, bars i restaurant­s podran obrir des de dos quarts de vuit del matí fins a les cinc de la tarda. Això implica que molts que no dinem a casa ni per mal de morir hi podrem anar a una hora sensata –les dotze del migdia, per exemple, com feia un servidor abans de la pandèmia–, sense haver d’esperar a la una. I podré baixar al bar a fer un cafè a mig matí, sense veure’m obligat a prendre-me’l a la vorera en un gotet de cartró.

Però avui i demà encara sou a temps de demostrar la vostra gran creativita­t culinària, ni que sigui per commemorar que el diumenge 14 de març farà un any que el Govern espanyol va publicar el reial decret 463/2020 “pel qual es declara l’estat d’alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19”. Encara escrivíem la paraula amb majúscules, tant de respecte ens feia. Ara ho fem amb minúscules i la referència a l’any s’ha deixat de banda: covid. Ja ens hi

El diumenge 14 de març farà un any del decret que va declarar l’estat d’alarma

hem familiarit­zat. Va ser el gran tancament inicial, quan no podíem sortir de casa si no era per activitats bàsiques: anar a comprar els diaris, visitar el supermerca­t, proveir-nos de tabac i passejar el gos. Quins temps aquells!

Durant els mesos següents, una de les coses que vam comprovar és que, en general, a les persones, més que cuinar de debò, els agrada crear ,ni que sigui arruïnant el que tenen als fogons. No s’esmerçaven a aprendre a fer unes bones faves amb menta sinó que, per donar-hi un toc personal –a més de les faves, la menta, la botifarra negra, els alls, la ceba i el vi blanc–, hi posaven, per exemple, talls de mango. Fa anys, Josep Maria Espinàs es queixava que, a la cuina actual, molta gent vol ser compositor­a de grans peces i n’hi ha poca que vulgui ser-ne intèrpret. Tothom desitja igualar-se a Igor Stravinsky i pocs volen tocar a la perfecció les seves obres. Ser un virtuós –sigui pianista, violoncel·lista o clarinetis­ta– requereix anys d’esforços i no tothom arriba a ser-ho. Però als aspirants a la Glòria Gastronòmi­ca els sembla poc. Per això afegeixen un raig de llet de coco a l’escudella, i coriandre a tot arreu, encara que no hi lligui ni amb calçador. (Fins i tot Jean Couturier comerciali­tza ampolletes de Coriandre Eau de Toilette.) Larry David va ser el creador d’aquella gran telesèrie que es deia Curb your enthusiasm: frena el teu entusiasme. És un bon consell que poca gent segueix, i menys quan es posa davant dels fogons.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain