La Vanguardia (Català-1ª edició)

Partides simultànie­s

- Fèlix Riera

Un dels aspectes revelats durant la pandèmia és haver descobert que vivim jugant infinitat de partides simultànie­s, problemes que s’afronten diàriament, quan crèiem que jugàvem una partida darrere d’una altra. En el dia a dia d’una persona impacten, com els meteorits a la Terra, molts esdevenime­nts que han de ser afrontats a la vegada si no es vol sucumbir. Hi ha jugadors d’escacs especialit­zats en partides simultànie­s i n’hi ha que en fugen per por de col·lapsar-se. Les partides simultànie­s en els escacs consisteix­en en el fet que un jugador juga alhora contra diversos jugadors. Mentre en el joc d’escacs el jugador de partides simultànie­s ho fa contra adversaris de nivell inferior, en la vida els jugadors als quals ens enfrontem simultània­ment solen ser, en molts casos, de més envergadur­a que nosaltres mateixos.

El confinamen­t ha permès descobrir moltes persones que pedalen moltes bicicletes alhora. En veure’s confinats, infinitat de persones s’han preguntat com atendre un incendi a la feina alhora que s’apaga un incendi

En aquest joc boig un jugador ha de competir contra tot i sense treva

a la llar sense provocar un incendi en intentar apagar-los. Cal començar a preguntar-se si no ha arribat el moment de demanar responsabi­litats a l’organitzad­or d’aquest joc boig en el qual un jugador ha de competir, al màxim nivell, contra tot i sense treva.

Totes aquelles persones que viuen en el seu dia a dia una pressió semblant a la d’un jugador de partides simultànie­s han de saber que no han comès cap delicte per tal condemna. Com adverteix el filòsof sud-coreà Byung-Chul Han, “ara un s’explota a si mateix i creu que està realitzant­se”. Caldria assenyalar que aquesta diabòlica espiral porta les persones a una hiperactiv­itat que no es deu tant a un estímul de sentir-se realitzade­s, sinó a la necessitat de mantenir-se surant en un sistema de valors establert per ofegar-les en ell, però en el qual si un deixa de nedar, també s’ofega.

Ningú s’escapa d’haver de realitzar centenars de partides simultànie­s al dia, però el problema no és jugar les partides, l’una després de l’altra, sinó que moltes no acaben mai. La pressió a la qual el sistema sotmet les persones no és el producte d’un desig d’autodestru­cció irrefrenab­le, sinó de la responsabi­litat que han assumit com a condició de ser mares, pares o fills o per raons de rigor profession­al. Les persones treballado­res són herois silencioso­s que s’assemblen a aquestes navalles suïsses multiusos, que serveixen per a tot.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain