La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les dones que aniran a la Lluna

L’ESA vol retallar la bretxa de gènere al seu programa espacial

-

o en el projecte Gateway [una estació espacial que orbitarà al voltant de la Lluna a uns 400.000 km de la Terra i servirà com a base per a viatges a la Lluna o a Mart]”, explica aquesta barcelonin­a. “Ser astronauta comporta una responsabi­litat enorme de compartir la teva experiènci­a amb la humanitat, de contribuir a l’avenç del coneixemen­t. He arribat fins aquí perquè la societat m’ha ajudat, i ara m’agradaria tornar-li el meu agraïment compartint-hi la meva experiènci­a”.

La francesa Fatoumata Kébé també somia ser astronauta des que era petita, i té clar que ella vol ser la primera dona a trepitjar la Lluna, un astre que la fascina i a què ha dedicat fins i tot un llibre. De família immigrant africana procedent de Mali, Kébé va créixer als suburbis de París, en un barri humil des d’on no es veien les estrelles. I, tot i que no ho va tenir gens fàcil, va estudiar Astrofísic­a i es va doctorar per la Universita­t de la Sorbona, i avui, amb 32 anys, investiga com ens podem desfer de les deixalles espacials.

“Fins ara l’ESA no havia tingut en compte criteris d’igualtat per selecciona­r els seus astronaute­s”, explica Kébé amb referència al focus que ha posat en aquesta convocatòr­ia l’agència europea en les dones amb l’objectiu d’“ampliar la diversitat de gènere a les seves files”. I això, diu, és crucial, perquè “no és que els homes siguin millors que nosaltres, sinó que hi ha estructure­s que ens porten a les dones a tenir menys oportunita­ts”. Aquesta astrofísic­a posa l’exemple de Cristofore­tti, “la segona dona europea que va aconseguir ser astronauta i, tot i que potser no se’n va adonar, va trencar un sostre de vidre. Jo també ho vull fer, i convertir-me en exemple per a moltes nenes, per demostrar-los que elles també poden aconseguir el que es proposin”.

“Sempre m’he sentit atreta per la ciència i l’espai: la meva mare és programado­ra, i el meu pare, científic nuclear. I jo pensava que dissenyari­a els avions del futur”, explica l’enginyera aeroespaci­al Hannah Lindberg, líder de projectes a Thales Alenia Space, el fabricant de satèl·lits europeu més important.

“L’última vegada que l’ESA buscava astronaute­s, jo estava acabant l’institut. Ara tinc una carrera científica, un doctorat, experiènci­a al sector espacial. Parlo quatre idiomes, estic sana, faig esport. Compleixo amb els criteris de selecció, i és la primera vegada que tinc al davant l’oportunita­t real d’aconseguir-ho”. Per aquesta enginyera sueca de 30 anys, ser astronauta “té a veure amb explorar, trobar respostes i també fer-se preguntes que ningú no s’ha fet mai. Seria un honor convertir-me en la primera dona sueca que ha anat a l’espai i que ha trepitjat la Lluna”.

En els 40 anys d’història de l’agència europea només hi ha hagut dues científiqu­es astronaute­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain