La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ‘doctora Amazones’ i el seu vaixell

- DOMINGO MARCHENA

Antonia López González, la doctora Amazones, és una d’aquelles dones capaces de moure muntanyes i que fan del món un lloc millor. Nascuda fa 54 anys en un poble de Badajoz –Guareña, que li ha dedicat un carrer i l’ha nomenada filla predilecta–, va abandonar un futur encarrilat. No ho va dubtar. La Tony, com a ella li agrada, volia exercir la medicina en una de les zones més depauperad­es i insalubres del món, que ara recorre en un vaixell.

Des de fa gairebé trenta anys treballa a la regió amazònica brasilera del riu Purus. Sense internet i sense senyal telefònic, Antonia López pot trigar dies a contestar un correu electrònic. Respon quan el seu vaixell hospital s’abarloa a un vaixell governamen­tal amb wifi. Aquesta crònica es nodreix d’un pacient intercanvi epistolar amb una autoritat mundial en malalties tropicals, enguany ferma candidata al premi Princesa d’Astúries en la categoria de cooperació internacio­nal.

Tony López, autora del primer atles de dermatopat­ologia amazònica, té nombrosos fronts oberts. Ha declarat la guerra al mal de Jorge Lobo. Es tracta d’una greu malaltia cutània ocasionada per un fong, com va establir el 1931 el metge brasiler Jorge Lobo, de qui es va prendre el nom. Un altre dels seus enemics és una malaltia encara molt més temuda i que es podria erradicar fàcilment: el mal de Hansen.

Potser aquesta expressió no diu gaire res als lectors, però sí la

 ?? ACI ?? La consulta A dalt, la doctora Antonia López explora un pacient; a l’altra imatge, arribant a una de les 199 comunitats que ella i el seu equip visiten cada any a bord del vaixell hospital amb què recorren el riu Purus
ACI La consulta A dalt, la doctora Antonia López explora un pacient; a l’altra imatge, arribant a una de les 199 comunitats que ella i el seu equip visiten cada any a bord del vaixell hospital amb què recorren el riu Purus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain