La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les residèncie­s s’acosten als zero casos i morts diàries per covid

Els geriàtrics deixen enrere l’epidèmia entre la incredulit­at i l’alleujamen­t

- MARTA RICART

Les residèncie­s de la tercera edat estan deixant enrere l’epidèmia, en què els seus usuaris han estat el col·lectiu més afectat, amb la resta de població de més edat. La protecció de la vacuna fa que ja hi hagi pocs nous casos i morts diàries. A Catalunya el 28 de febrer no hi va haver cap cas, i el 27, un, i el 26 no hi va haver cap mort. I cal hospitalit­zar pocs residents per covid, cosa que canvia la vida als geriàtrics.

Des del 25 de febrer s’han notificat menys de deu nous casos diaris de covid entre els usuaris de les residèncie­s

Els asils mostren el que anirem veient quan avanci la vacunació, segons Clara Prats

catalanes. Les morts han estat menys de cinc diàries des del 14 de febrer, excepte els dies 17 (6) i 21 (9) i potser ahir (5, amb dades no fermes). El dia 26 no n’hi va haver cap, segons la informació diària del Departamen­t de Salut. La setmana del 23 de febrer a l’1 de març (últimes dades consolidad­es) hi ha hagut 41 nous casos, 36 hospitalit­zacions (ahir hi havia 25 ingressats) i 14 morts, quan un mes enrere (26 de gener-1 de febrer) hi havia 429 casos, 190 hospitalit­zats i 144 morts. I entre el 7 i el 13 de gener, poc després d’iniciar-se la vacunació i en el pic de la tercera onada, hi va haver 1.099 casos entre residents, 200 estaven hospitalit­zats i 124 van morir. La caiguda de les xifres és clara.

“Per a les residèncie­s és un canvi radical; sortim de la pandèmia, i ara hem de mirar endavant”, reconeix Cinta Pascual, presidenta de la patronal catalana ACRA i de l’espanyola CEAP. Explica que als centres la millora és tan rotunda que encara es veu amb incredulit­at i hi ha por de recuperar la normalitat, malgrat que s’està fent.

Salut ha publicat el nou marc per als centres que els anima a recuperar la normalitat en les activitats i les visites, tot i que es mantindran les àrees separades i les mesures de prevenció per evitar infeccions. S’alliberen els vacunats de fer quarantene­s si hi ha algun positiu (aquest sí que s’aïlla) i si passen unes setmanes amb familiars. O si ingressen per primera vegada en un geriàtric (se’ls vacunarà abans).

“Això és molt important perquè ha estat molt dur fer quarantene­s i aïllaments; molts residents han passat molt temps sols l’últim any”, admet Pascual. Els centres recuperen les activitats internes i les sortides. Les visites s’ampliaran, però no es deixarà accedir als visitants a tots els espais, ja que la majoria no estan vacunats, afegeix.

Clara Prats, líder del grup de Biologia Computacio­nal (Biocomsc) de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC), que analitza l’epidèmia, també creu que estem vivint

“el final de l’epidèmia en les residèncie­s”, malgrat que hi continuï havent infeccions esporàdiqu­es. “Hi pot haver sorpreses, però les corbes de casos, d’hospitalit­zacions i de morts per covid han baixat radicalmen­t i no és probable que tornin a pujar”, explica. Segurament hi haurà casos, perquè un petit percentatg­e de residents no s’han vacunat (per raons de salut) i aquestes injeccions no protegeixe­n ni el 100% ni eviten sempre la infecció. Però només si es perdés ràpid la immunitat que donen les vacunes o canviés l’epidèmia per noves variants del virus hi podrien tornar a haver molts casos, opina Prats.

Així que a Biocomsc veuen un “abril esperançad­or”. I fins i tot més enllà. “Cal evitar que entri el virus a les residèncie­s, però crec que el pitjor ja ha passat en aquests centres, i les seves corbes epidèmique­s indiquen el que anirem veient en tota la població a mesura que avanci la vacunació. Potser pel mig hi ha una quarta onada, però cal esperar que ja no sigui igual amb molta població fràgil vacunada”, apunta l’experta.

Les bones dades han generat emoció entre els analistes: “Avui és un dels dies més feliços del grup en mesos. Fa dos dies que no es notifiquen casos en residèncie­s”, tuitejaven dimarts. La mortalitat als centres és similar a la que hi havia durant l’estiu, però llavors es registrave­n més contagis que ara. Si al novembre hi havia 40 morts per 100.000 residents, ara només n’hi ha 5. Vuit vegades menys, diu Prats.

Dimarts el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i la responsabl­e de vacunació, Carmen Cabezas, ja van apuntar que “es tendeix a una incidència zero” a les residèncie­s. Ja han estat vacunats (amb les dues dosis) un 88,8% dels usuaris i un 69,4% del personal dels geriàtrics.

 ?? NÚRIA TORRES / ACN ?? Jubilats de la residència L’Alzina, de Cunit, van anar a fer un tomb pel municipi el dia 24
NÚRIA TORRES / ACN Jubilats de la residència L’Alzina, de Cunit, van anar a fer un tomb pel municipi el dia 24

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain