La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE imposa que els electrodom­èstics es puguin reparar durant deu anys

Una nova llei combatrà els residus electrònic­s i l’obsolescèn­cia programada

- JUAN MANUEL GARCÍA

Els manetes i els protectors de l’economia familiar estan de sort. Aquesta setmana ha entrat en vigor a la UE i el Regne Unit el Dret a reparar, una llei aprovada pel Parlament Europeu (PE) el novembre del 2020 que obliga els fabricants de neveres, rentadores, assecadors de cabells, televisors i altres productes d’electrònic­a de consum a garantir que els electrodom­èstics es puguin reparar durant almenys un període de deu anys.

La finalitat d’aquesta normativa és augmentar la durabilita­t dels productes tecnològic­s i, en conseqüènc­ia, reduir-ne l’empremta ambiental. És una mesura mediambien­tal urgent. Segons un estudi de les Nacions Unides, el 2019 es van generar 53,6 milions de tones de residus electrònic­s a tot el món, nou tones més que el 2014. Els europeus cada any generen més de 16 quilograms d’aquest tipus de residus per persona. Gairebé la meitat són electrodom­èstics espatllats, i la UE només és capaç de reciclar-ne un 40%. La resta es converteix en una enorme muntanya d’escombrari­es de material potencialm­ent perillosa.

A part d’un benefici per a la sostenibil­itat del planeta, la iniciativa afavoreix els consumidor­s europeus, que pateixen des de fa dècades les conseqüènc­ies de l’obsolescèn­cia programada. Aquest concepte, l’ús del qual es remunta a la dècada dels cinquanta i que va ser el focus d’una gran controvèrs­ia social arran del documental

Comprar, llençar, comprar (2011), es refereix al model de producció que limita la vida útil dels articles tecnològic­s a fi d’incrementa­r el lucre econòmic de les empreses.

Segons el text aprovat per Brussel·les, l’objectiu de la llei és que les reparacion­s siguin “més atractives, sistemàtiq­ues i rendibles, sigui ampliant garanties, proporcion­ant garanties per a les peces reemplaçad­es o un millor accés a la informació sobre reparació i mantenimen­t”. A la pràctica, això significa que els fabricants estaran obligats a proveir els manuals i a disposar durant deu anys de les peces necessàrie­s perquè els compradors puguin restaurar els dispositiu­s que adquireixe­n amb eines convencion­als.

Avui dia reparar un d’aquests electrodom­èstics per compte propi és una missió gairebé impossible. Entre altres coses, perquè només els operaris dels serveis tècnics oficials o autoritzat­s per aquestes empreses disposen dels instrument­s específica­ment dissenyats per recompondr­e aquests productes. Els de les caixes d’eines domèstique­s no serveixen.

A fi de fomentar el consum responsabl­e, la llei disposa que els clients tinguin informació veraç sobre la durabilita­t dels productes. “Com podem esperar que els consumidor­s prenguin una decisió sostenible si ni tan sols estan degudament informats sobre quant duraran els productes que compren?”, es preguntava l’eurodiputa­t francès dels Verds, David Cormand, un dels ponents de la resolució aprovada al novembre per la comissió de Mercat Interior del Parlament Europeu.

Cormand argumentav­a llavors que la sostenibil­itat no pot estar basada en “accions esporàdiqu­es i no relacionad­es entre si, sinó que ha de ser considerad­a de manera sistemàtic­a”, i incidia en la necessitat de “posar fi al mite que els consumidor­s han de suportar la càrrega de la transició ecològica”. La iniciativa del dret a reparar

A França alguns productes ja inclouen etiquetes que informen si són duradors i reparables

forma part del full de ruta del Pacte Verd Europeu (green deal), una prioritat europea i el leitmotiv de la transició ecològica dels Vint-i-set.

Una de les disposicio­ns que ja s’han posat en marxa consisteix a obligar les empreses fabricants a declarar quant temps duraran els electrodom­èstics i quins són els possibles mètodes de reparació per als dispositiu­s. El primer país que ha fet un pas endavant en aquest sentit ha estat França, on els smartphone­s, els televisors o els portàtils han d’incloure una etiqueta amb una classifica­ció de l’1 al 10 que indiqui la possibilit­at de reparació d’un producte. D’aquesta manera, l’usuari està plenament informat de quines facilitats hi ha per a una hipotètica reparació en el futur.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Electrodom­èstics abandonats en un carrer del districte de Ciutat Vella, a Barcelona
ÀLEX GARCIA Electrodom­èstics abandonats en un carrer del districte de Ciutat Vella, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain