La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Tercer Sector vol més polítiques d’igualtat de gènere

- REDACCIÓ

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ha reclamat al nou Govern català que reforci les polítiques socials i d’igualtat de gènere, especialme­nt durant la pandèmia de la covid, per reduir la pobresa i les desigualta­ts que pateixen les dones. La Taula, que aplega més de 3.000 entitats catalanes, va explicar ahir en un comunicat que la taxa de risc de pobresa en les dones és d’un 20%, davant el 18% dels homes, i la de les llars monoparent­als, un 80% encapçalat­s per dones, de gairebé el 50%, cosa que deixa constància que hi ha una relació directa entre pobresa i dona.

La bretxa de gènere s’evidencia sobretot en les feines precàries, amb sous més baixos i a temps parcial, destaca la Taula. La diferència entre el que cobren homes i dones és d’un 23% a favor d’ells. Els greuges persisteix­en en les prestacion­s. Així, ells cobren de mitjana 1.426 euros al mes de pensió de jubilació en comparació amb els 866 euros d’ella, és a dir, 560 euros més.

I la covid ho empitjora tot molt més especialme­nt per a elles. Per això, reclamen al futur govern que incorpori la perspectiv­a de gènere en el disseny, execució i avaluació de les lleis.

Preocupa molt l’increment de la violència masclista durant la pandèmia. En aquest sentit, la Taula del Tercer Sector subratlla que la línia d’atenció per denunciar aquest tipus d’agressions ha augmentat, i ha passat de 183 trucades de mitjana setmanals abans de la covid a 319, un increment d’un 75 %.

Un col·lectiu especialme­nt vulnerable és el de les dones en situació de sense sostre. Gairebé la meitat de les dones han patit algun tipus d’agressió davant el 39% d’homes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain