La Vanguardia (Català-1ª edició)

El NitBus amplia les parades sota demanda per millorar la seguretat

- JOSE POLO

Sant Boi de Llobregat

Les parades intermèdie­s sota demanda d’autobús nocturn especialme­nt pensades per a dones i menors d’edat van arrencar com a prova pilot fa tres anys a la línia que va entre el passeig de la Zona Franca i Mercabarna i a l’N9 que passa per Montgat i Tiana. Un cop analitzats els resultats, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) ampliarà aquest servei incorporan­t-hi cinc línies més, que entraran en funcioname­nt dilluns, 8 de març, va informar ahir l’ens metropolit­à.

Amb l’objectiu de protegir els col·lectius més vulnerable­s i evitar situacions d’assetjamen­t, en aquests busos els usuaris poden demanar al conductor que s’aturi al punt més pròxim al seu lloc de treball independen­tment que hi hagi parada prefixada o no. D’aquesta manera, les dones s’estalvien l’últim tram a peu en plena matinada recorrent carrers solitaris.

Concretame­nt, el servei arribarà a les línies de NitBus N13 i N14, entre Sant Boi de Llobregat i Barcelona, passant per carreteres com la C-245. I també s’hi incorporen l’N16, l’N17 i l’N18 entre el Prat de Llobregat i Barcelona, que travessen zones pròximes a l’aeroport.

“Les parades intermèdie­s a demanda són útils en àrees amb poca densitat de població o en zones no residencia­ls. Per exemple, en zones on es desplacen un gran nombre de persones que treballen de nit i les distàncies entre les parades i les indústries són notables”, va explicar el vicepresid­ent de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda. “Volem impulsar serveis més adaptats a les necessitat­s de les persones que els utilitzen per dotar-les de més confiança”, va afegir el també alcalde de Sant Joan Despí.

El nou sistema que es va expandint respon a situacions d’assetjamen­t i a la insegureta­t que pateixen les dones que es desplacen en horari nocturn en transport públic. Segons un estudi de l’AMB i l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolit­ans

de Barcelona (Iermb), un 54% de les dones usuàries del transport públic eviten utilitzar parades o estacions poc freqüentad­es. El percentatg­e s’eleva a un 60% si aquests punts estan mal il·luminats o tenen poca visibilita­t. A més a més, un 46% eviten anar en transport públic de nit o quan es comença a fer fosc.

La línia de NitBus amb el servei que prevé l’assetjamen­t i augmenta la seguretat de les dones que va entrar en funcioname­nt fa tres anys a la Zona Franca va aconseguir una mitjana d’entre 20 i 25 serveis de parades intermèdie­s al mes, segons dades de l’AMB, que exclouen els mesos de confinamen­t domiciliar­i a causa de la covid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain