La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les ciutats del Besòs es rebel·len davant Barcelona

Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs formen la seva pròpia estratègia de desenvolup­ament al marge del Consorci del Besòs

- FEDE CEDÓ

Sant Adrià de Besòs

Els tres municipis del Barcelonès Nord o eix del Besòs, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, opten per renegar de la capitalita­t de Barcelona i busquen altres fórmules de desenvolup­ament al marge de les estratègie­s de la gran metròpolis, que consideren que no els té en compte i que no els representa. “Som el pati del darrere de la gran Barcelona”, lamenten després que el Consorci del Besòs, que presideix la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, es negui a aglutinar les iniciative­s de gestió metropolit­ana de l’extint Consell Comarcal del Barcelonès. Els tres alcaldes s’han alineat amb l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), de qui coincideix­en a lloar la visió de territori del seu vicepresid­ent, Antonio Balmón, que consideren que no és la mateixa que la de la presidenta d’aquesta entitat, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Se senten abandonats, menyspreat­s i menystingu­ts. Tots tres municipis tenen la necessitat de buscar solucions als seus problemes comuns una vegada que la presidenta del Consorci del Besòs rebutja que aquest sigui l’“espai de gestió mancomunad­a de determinat­s serveis”, com reclama Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. En la mateixa línia, Joan Callau, batlle de Sant Adrià de Besòs, expressa que “no pot ser que els municipis de l’àrea Besòs sempre estiguem subsidiats”. Més enllà apunta Miguel Jurado, regidor de Badalona i representa­nt del PP a l’AMB: “Barcelona ens bloqueja i impedeix l’impuls i el desenvolup­ament dels ajuntament­s del Besòs perquè no permet un organisme supramunic­ipal de gestió”.

El desacord de les ciutats metropolit­anes amb Barcelona es va plasmar a la carta que els alcaldes de les tres ciutats van enviar a finals del 2020 a la presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz, en què van criticar públicamen­t l’incomplime­nt de l’ens comarcal a l’hora d’assumir competènci­es que el consell comarcal prestava a les tres ciutats metropolit­anes de manera mancomunad­a. L’acusació es dirigeix a la regidora d’Urbanisme de Barcelona, que va fer cas omís d’un informe jurídic que avalava aquesta nova gestió metropolit­ana.

El moment clau d’expansió del territori metropolit­à nord, a criteri dels mandataris dels tres municipis, “necessita un lideratge polític que ara no tenim”, apunta Parlon. “Si el consorci del Besòs no ens serveix, haurem de buscar una altra fórmula”, assegura Jurado, que coincideix que els projectes incipients “van més enllà de les fronteres de qualsevol ajuntament”, amb referència als fons europeus Next Generation per impulsar el hub de les tres xemeneies. “Barcelona hauria de donar suport al triangle del coneixemen­t” que sorgeix del Besòs, raona Callau, però lamentable­ment des de la capital “ens veuen com la seva competènci­a” quan hauria de ser un suport per a la transforma­ció territoria­l.

“Ada Colau i Janet Sanz no creuen que el Besòs sigui un territori a desenvolup­ar”, opina el regidor badaloní, i per això “ens sotmeten a l’aïllament” contràriam­ent a l’estratègia de grans capitals com París, Madrid o Londres, que “s’expandeixe­n més enllà de les seves fronteres naturals”. Pensa igual l’alcaldessa socialista de Santa Coloma. “No hi ha realment la voluntat de liderar l’Àrea Metropolit­ana, ni una estratègia per transforma­r el Besòs”, afirma Parlon. Per això, afegeix que “ho farem a través del lideratge de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona”, ja que és l’organisme que aposta pel Besòs.

A tall d’exemple, l’alcalde de Sant Adrià recorda que “al Besòs hi ha una de les concentrac­ions de barris en risc d’exclusió més altes de Catalunya”. Barcelona té capacitat “per ser el motor del Besòs”, i per això ha de fer el pas definitiu i “liderar la transforma­ció de l’àrea nord” propiciant la creació de riquesa pròpia per “impulsar el reequilibr­i social”. Els ajuntament­s, coincideix­en tots, “sols no tenim capacitat per generar recursos” i cal “impulsar eixos de treball en comú” per no perdre el tren de la transforma­ció, el progrés i la cohesió social.

Els alcaldes del Besòs estan disposats a crear un nou organisme que afavoreixi la gestió del territori nord de l’àrea metropolit­ana

 ?? XAVIER CERVERA ?? Panoràmica de l’àrea metropolit­ana nord o eix del Besòs
XAVIER CERVERA Panoràmica de l’àrea metropolit­ana nord o eix del Besòs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain