La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rethink BCN, nou espai de debat sobre la metròpolis

La iniciativa, impulsada per Foment del Treball, es proposa visualitza­r la potència de la regió de Barcelona per entomar els reptes de futur

- ÓSCAR MUÑOZ

El debat sobre la dimensió metropolit­ana de Barcelona té un nou fòrum, Rethink BCN, promogut per la Societat Barcelonin­a d’Estudis Econòmics i Socials, entitat que depèn de Foment del Treball. En la iniciativa, presentada ahir, hi participar­an destacats profession­als i experts d’àmbits diversos, que aportaran els seus punts de vista sobre el desenvolup­ament d’un territori de més de 3.200 km2 i 164 municipis on viuen 4,5 milions de persones.

La presentaci­ó va reunir, entre d’altres, els exalcaldes Joan Clos, Narcís Serra i Xavier Trias; Àngel Simón, president d’Agbar; Javier Godó, president del Grup Godó i editor de La Vanguardia; Isabel Buesa, directora general d’Endesa a Catalunya; Juan Baselga, director de màrqueting i comunicaci­ó de la Mobile World Capital; Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta; Albert Milián, president de Talent Hub Institute; Juan José López Burniol, vicepresid­ent de la Fundació La Caixa; Sergi Loughney, director de Prospectiv­a, Reflexió i Palau Macaya de la Fundació La Caixa, i Isabel Vidal, directora general del Grup Focus.

“L’objectiu és visibilitz­ar una de les nostres potenciali­tats: la regió metropolit­ana”, va destacar Fèlix Riera, director de la Societat Barcelonin­a d’Estudis Econòmics i Socials. “Intuïm què és –va precisar–, però, quan ho hem d’explicar, tendim a dubtar; és més fàcil pensar-hi que concretar-ho”. En tot cas, va aclarir, “no propugnem un nou espai administra­tiu, ni crear una instància superior a l’actual àrea metropolit­ana; defensem el debat informat, segurs que només una regió metropolit­ana conscient de la seva força pot ser capaç de generar el marc social i econòmic i la governança necessaris per impulsar al màxim les seves capacitats”.

L’oportunita­t de la iniciativa és clara per a Riera: “Potser en aquests moments de crisi sanitària i econòmica és un factor positiu per afrontar el futur incert si activem i construïm un projecte de metròpolis connectada al món i capaç d’atreure”. I en aquest escenari, va subratllar, “la col·laboració publicopri­vada i el consens polític” són imprescind­ibles per plantejar un espai comú que millori la qualitat de vida dels ciutadans i permeti a Barcelona competir amb altres metròpolis.

El debat que Rethink BCN es proposa impulsar inclou aspectes com la sostenibil­itat, la mobilitat, la ciència, la salut, la innovació, la tecnologia, la creativita­t, el talent, la cultura, la indústria o l’educació.

Riera va subratllar que el que és realment important de la metròpolis és la “seva força de canvi quan és possible coordinar les seves potenciali­tats i es traça una lògica de col·laboració entre tot el sistema de ciutats que la formen”.

Rethink BCN té la “voluntat de sumar i col·laborar” amb altres iniciative­s públiques i privades que participen en el debat metropolit­à. La seva activitat seguirà tres eixos: els cicles de reflexió i debat a través del web Rethinkbcn.cat com de ponències; Barcelona diàlegs, un espai d’entreviste­s a personalit­ats que explicaran la seva experiènci­a en la governança municipal i la seva visió sobre el futur de la regió, i l’espai Fer ciutat, d’opinió ciutadana.

El primer cicle, Repensar la metròpolis, tindrà com a ponents José

Antonio Donaire, geògraf, professor de la Universita­t de Girona; Mar Alarcón, CEO de SocialCar i vicepresid­enta de Foment del Treball; Vicente Guallart, arquitecte, cofundador de l’IAAC; Roser Fernández, directora general de la Unió Catalana d’Hospitals; Joaquín Tornos, catedràtic de Dret Administra­tiu de la Universita­t de Barcelona; Mariona Tomàs Fornés, professora de Ciència Política de la Universita­t de Barcelona; Ángel Díaz, CEO d’Advanced Leisure Services; Miquel Molina, periodista i escriptor, director adjunt de La Vanguardia; Llucià Homs, codirector de la publicació cultural Hänsel i Gretel; Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona; Felipe Campos, director d’AE Itaca, i Eduard Martín, director de 5G de Mobile Capital Barcelona.

Una desena de profession­als i experts de diversos àmbits obren el primer cicle de ponències

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Fèlix Riera, director de la Societat Barcelonin­a d’Estudis Econòmics i Socials, va presentar Rethink BCN
CÉSAR RANGEL Fèlix Riera, director de la Societat Barcelonin­a d’Estudis Econòmics i Socials, va presentar Rethink BCN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain