La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Ciba, un any en temps de pandèmia

- Núria Parlon

Ara fa un any inauguràve­m a Santa Coloma de Gramenet La Ciba, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista. Una inauguraci­ó marcada per la il·lusió compartida amb les dones de la ciutat, una posada en funcioname­nt amb una pluralitat d’actes i veus, on la ciutadania i els grups de dones van ser protagonis­tes.

Celebrem el seu primer any de vida amb una pandèmia encara no superada.

El 4 de març de 2020 fèiem realitat un somni. La Ciba encarnava aquella “cambra pròpia” que va encunyar Virginia Woolf i que tan necessària és per a les dones, encara avui dia, per poder assolir plegades els objectius emancipado­rs que sempre ha defensat el feminisme: drets, autonomia, educació, treball digne, reconeixem­ent i respecte.

Volem destacar que La Ciba és un equipament de proximitat que també té vocació internacio­nal. D’acord amb aquest doble prisma aquest primer any ha estat un repte poder treballar per combatre l’aïllament que la pandèmia ha significat per a moltes dones de la nostra ciutat. Som un servei essencial, especialit­zat en detecció de violència masclista, que ha estat també als barris amb les agents liles.

En aquest primer any, la crisi de la Covid-19 ha transforma­t la manera de trobar-nos i comunicar-nos, i ens ha empès a una carrera cap a la digitalitz­ació. Des de La CIBA volem liderar projectes que ens permetin revertir la bretxa digital i generar oportunita­ts ocupaciona­ls per a les dones. Volem aprofitar al màxim les noves tecnologie­s per arribar a més dones i amplificar les xarxes relacional­s. Les TIC ens han obert una finestra al món, ens han donat a conèixer en altres ciutats, països i continents. Avui som més dones connectade­s, tenim més xarxa i ens sentim més fortes i alhora clarament interpel·lades en la defensa dels nostres drets davant el preocupant retrocés al qual assistim.

Aquesta ràpida adaptació al nou context de digitalitz­ació exprés ha permès també tirar endavant amb els objectius marcats. Entre d’altres, el de ser un espai de reflexió i mobilitzac­ió, amb capacitat d’influència en el seu entorn més proper i alhora un espai de referència en una dimensió supralocal, que actua des de l’àmbit local, però que té una vocació i una projecció globals.

El 5 i 6 de març de 2021 ha tingut lloc a la nostra ciutat el seminari “Cap a un activisme Global per l’abolició de la prostituci­ó”. Coliderat per diverses organitzac­ions de caire nacional i internacio­nal ens ha de permetre poder avançar en el disseny de polítiques públiques que contribuei­xin a la fi d’una de les violències masclistes més cruel i també més antiga: l’explotació sexual de dones, nens i nenes. Volem tenir recursos públics per a les víctimes i reclamar al Govern de l’Estat una llei que penalitzi el consum de prostituci­ó i doni suport a les dones víctimes d’aquesta xacra.

Aquest mes de març inaugurem també el Campus Ciba i l’Escola Abolicioni­sta Internacio­nal, dos projectes de gran abast que treballen en la línia d’aquest doble objectiu: pensar globalment i actuar localment.

La Ciba és una nova proposta sòlida per a l’acció, un nou model de formació i aprenentat­ge per superar les desigualta­ts, de lluita contra la resignació, contra la violència i contra la pobresa de les dones. Aquest és un projecte per fer possible un feminisme per al 100% de la població des de les polítiques públiques. Us hi esperem.

Volem liderar projectes per revertir la bretxa digital i generar oportunita­ts ocupaciona­ls per a les dones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain