La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Ja no em fa vergonya dir ‘t’estimo, bombó’”

- ANDRÉS GUERRA

El maig del 2020 Rafa Sánchez (Madrid, 1961) va anunciar la dissolució de La Unión, amb 36 anys d’història i l’última banda del pop d’alta gamma nascut després de la movida. Amb Mario Martínez ja fora del grup feia temps per problemes de salut, la resposta al seu comunicat de Luis Bolín, tercer membre fundaciona­l, va ser colèrica. Va brillar l’acer. En Rafa té la consciènci­a tranquil·la: confia que el públic sabrà discernir qui es mereix el títol d’hereu de la banda. El seu primer single en solitari, Vístete princesa, sona, sobretot, a La Unión.

Quina és la història del seu primer single en solitari?

Parla de noies en els 40 o una mica més, divorciade­s i que quan resulten invisibles acaben sortint amb nois gais i sent molt ben tractades: recobren l’autoestima, tornen a pintar-se els ulls i a dur talons... És una cançó que parla de l’amistat.

Sent vertigen, davant aquesta aventura?

El vertigen me’l produeixen els temps actuals. La televisió sembla que veti artistes consagrats, enfocada només en els concursos de talents, i així nois i noies que acaben de treure un àlbum tenen 200.000 seguidors i Sabina 24.000. El meu públic objectiu té més de 40 anys i la seva participac­ió a les xarxes socials és inferior; em fa vertigen no arribar a la gent a qui li pugui agradar la meva música.

Tampoc no són bons temps per a la lírica: a OT es va crear una polèmica perquè dos concursant­s van demanar d’eliminar “mariconez” del tema Quédate en Madrid, de Mecano. Ha anat amb compte, en les lletres? Estic sent lliure. Soc gai i volia treballar sense amagar-me’n, sense armari. Al vídeo de Vístete princesa ja hi ha un gest quan em dono la mà amb un noi. Si fins ara no he fet un ús obert de l’homosexual­itat de l’armari en l’àmbit mediàtic a la revista Shangay.

El seu excompany Luis Bolín va reaccionar iradament a l’anunci de dissolució de La Unión. L’acusa d’haver-los menystingu­t. S’ha sentit divo, alguna vegada?

Ell sap que no ha estat així. Si La Unión ha durat tant és perquè cadascú hi aportava el millor que sabia fer. Jo feia les lletres i melodies veient que a les bandes on són diversos els que signen es generen tensions. Però a les promocions

El que va ser líder de La Unión emprèn una carrera en solitari amb el single ‘Vístete princesa’, el primer d’un nou àlbum

 ?? EMANUEL DC ?? Rafa Sánchez anirà desgranant single a single el seu nou treball
EMANUEL DC Rafa Sánchez anirà desgranant single a single el seu nou treball

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain