La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cinema celebra els Goya més difícils amb ‘Las niñas’ com a preferida

Robert De Niro, Al Pacino, Charlize Theron o Monica Bellucci saludaran per vídeo

- FERNANDO GARCÍA

Antonio Banderas té al davant, aquesta nit, el paper més complicat de la seva vida. Ha d’aparèixer animat i optimista a la gala dels Goya més difícils de la història; ha de ferho sobre l’escenari d’un teatre propietat seva, el Soho CaixaBank de Màlaga, que no hauria adquirit mai si hagués sabut que una pandèmia gairebé el portaria a la fallida; ha de suportar, a més a més, el repte tècnic d’una trentena de connexions amb els guanyadors de les 28 categories en lliça. I tot això en un moment catastròfi­c per al cinema espanyol, amb pèrdues de més de 445 milions d’euros a la taquilla l’any passat (una caiguda d’un 72% respecte del 2019) i en un clima d’incertesa persistent.

La periodista María Casado acompanyar­à Banderas en el tràngol d’aquesta rara cerimònia “híbrida” entre les seves intervenci­ons directes amb cantants, animadors i els convidats a lliurar els premis i, d’altra banda, els seus diàlegs en línia amb els premiats. S’hi afegiran vídeos de famosos amb missatges d’ànim a la malmesa indústria, incloent-hi estrelles de Hollywood com Robert De Niro, Al Pacino, Dustin Hoffman, Helen Mirren, Charlize Theron, Monica Bellucci, Salma Hayek, Sylvester Stallone, Benicio del Toro o Emma Thompson.

Casas i Cámara pugnen pel Goya al millor actor i López Arnáiz parteix amb avantatge per al de millor actriu

Las niñas, la fresca història de Pilar Palomero sobre una nena de 12 anys i les seves companyes d’una rància escola de monges a l’Espanya de les olimpíades i l’Expo del 1992, és a priori la gran preferida per guanyar el Goya a la millor pel·lícula i obtenir altres guardons importants. I no perquè sigui la cinta més nominada, amb nou candidatur­es es veu àmpliament superada per Adú, de Salvador Calvo, que n’acumula 13. Però l’òpera prima

de l’aragonesa parteix amb el triple avantatge d’haver triomfat al Festival de Màlaga i als premis Forqué i Feroz; de ser la preferida de la crítica, i, fins i tot, d’encapçalar les apostes a les cases de joc. I també cal tenir en compte les sòlides comèdies que presenten Icíar Bollaín, La boda de Rosa, i Cesc Gay, Sentimenta­l.

Mario Casas i Javier Cámara competeixe­n d’igual a igual pel Goya al millor actor, a què també opten David Verdaguer i Ernesto Alels

terio. I Patricia López Arnáiz és la preferida per al premi a la millor actriu per l’actuació a Ane.

Els 61 nominats als 28 premis, als quals s’afegeix el Goya d’honor que recollirà in situ l’actriu Ángela Molina, van participar ahir en un assaig general, des de casa o als hotels on aquesta nit es reuniran alguns, per comprovar que les connexions amb el teatre funcionen bé, i així prevenir errors a la gala.

Entre els artistes que anunciaran

guardons, que després s’enviaran als guanyadors, hi haurà Pedro Almodóvar, Penélope Cruz, Alejandro Amenábar, Juan Antonio Bayona, Belén Cuesta, Antonio de la Torre, Pedro Casablanc o Emma Suárez. I actuaran a la cerimònia les cantants Vanesa Martín, Aitana, Nathy Peluso i Diana Navarro i l’humorista Carlos Latre. Serà a les 22 hores i els organitzad­ors prometen no allargar-se més de dues hores i mitja. Ja ho veurem.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain