La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ós d’Or a la Berlinale per al cinema satíric romanès

Per primer cop els premis d’interpreta­ció no separen per sexes

- 71è Festival Internacio­nal de Cinema de Berlín MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

al millor actor i millor actriu.

Aquesta novetat de la Berlinale constituei­x una singularit­at entre els grans festivals de cinema del món i és una controvert­ida decisió de la direcció bicèfala del certamen, que formen des de l’any passat l’italià Carlo Chatrian com a director artístic i la neerlandes­a Mariette Rissenbeek com a directora executiva. “Creiem que així podem avançar en els debats sobre la igualtat –va declarar Rissenbeek a Afp–. I també tenim en compte les persones que no volen que se’ls assigni un gènere”.

Quan un temps enrere es va anunciar aquesta decisió, va ser saludada amb entusiasme per alguns cineastes i actors, entre els quals estrelles del cinema com la britànica Tilda Swinton i l’australian­a Cate Blanchett. Però també ha rebut crítiques i ha despertat temors. Associacio­ns d’actors i organitzac­ions feministes afirmen que es tracta d’una operació de comunicaci­ó, i que podria ser contraprod­uent, ja que la majoria de papers importants, i per tant susceptibl­es de generar una interpreta­ció mereixedor­a de premi, solen ser d’homes.

En aquesta Berlinale, tot i això, els premis en les dues categories van ser per a dones. L’Ós de Plata a la millor interpreta­ció principal va ser per a l’alemanya Maren Eggert per Ich bin dein Mensch ;ieldelamil­lor interpreta­ció de repartimen­t es va atorgar a l’hongaresa Lilla Kizlinger per Forest. I see you everywhere. Cal preguntar-se si en futures edicions els jurats se sentiran impel·lits a un deure d’alternança en el sexe dels premiats.

Altres guardons destacable­s són l’Ós de Plata al millor director per a l’hongarès Dénes Nagy pel seu primer llargmetra­tge de ficció, Natural light, ambientat a la Segona Guerra Mundial. Mentrestan­t el sud-coreà Hong Sangsoo va aconseguir el de millor guió per la seva poeticofil­osòfica pel·lícula Inteurodeo­ksyeon. L’Ós de Plata a la destacada contribuci­ó artística va ser per al mexicà Yibrán Asuad pel muntatge del documental Una película de policías, únic film en espanyol a concurs en competició principal.

 ??  ?? Bad luck banging or loony porn, la pel·lícula romanesa guanyadora
Bad luck banging or loony porn, la pel·lícula romanesa guanyadora
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain