La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Cal que publiquem un llibre cada dos anys?”

Borja Bagunyà, escriptor, publica ‘Els angles morts’

-

amb el temps i la narrativa. Bàsicament desencaixe­n el pacte habitual entre l’evolució del relat i el temps en què passen aquestes accions. Però aquest canemàs ha de ser implícit, ocult.

Fa crítica del sistema universita­ri, “el Funcioname­nt”.

La universita­t ha anat incorporan­t la idea de l’acreditaci­ó quantitati­va. Ja no és un lloc on un individu pugui investigar sobre un tema que l’apassioni. S’ha convertit en una carrera d’obstacles, perquè els professors han de publicar no sé quants articles a l’any, en revistes indexades, que et donin punts, participar en congressos... Té més a veure amb tota una estructura de validació quantitati­va que no pas amb una idea important. En Morella es troba atrapat en aquest sistema i necessita una gran idea. I això em serveix per preguntar si això mateix li pot passar a un artista o a un escriptor. Cal que publiquem un llibre cada dos anys? Al mercat i al sistema li interessa, però a l’art no sé si el beneficia o el dilueix.

Aquest Funcioname­nt (“és així com funciona”, “les coses ja se sabien”) fa pensar en casos com el de l’Institut del Teatre. Absolutame­nt. Totes aquestes maquinàrie­s, com el que explica Kafka de la burocràcia, pressupose­n que tothom sap com va. I aquest “ja se sap com va”, quan tu hi arribes, ningú t’ho explica. Però si preguntes o no hi encaixes, se’t penalitza. Tapa una realitat, que normalment és una asimetria de poder que beneficia el poderós.

Quins són els angles morts del títol?

Sempre hi ha alguns angles que se’ns escapen. I en la representa­ció novel·lesca, també.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? L’escriptor Borja Bagunyà
CÉSAR RANGEL L’escriptor Borja Bagunyà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain