La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un debat amb dents i ungles

Laporta s’acarnissa amb Font i Freixa intenta aprofitar la fixació entre els dos

- CARLES RUIPÉREZ ELECCIONS

Ningú no pot dir que Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa s’hagin guardat res. Menys de 36 hores abans que s’obrin les meses en la jornada electoral de demà, era el moment de posar tota la carn a la graella, de marcar perfil i d’erosionar els rivals. I en el cos a cos als estudis de TV3, els tres candidats ho van fer. Laporta va estar molt segur de la seva experiènci­a i d’un model que ja s’ha demostrat vàlid. Font va insistir en la seva idea de canvi en la gestió del club per modernitza­r-lo amb un lideratge compartit, mentre que Freixa va optar per reafirmar que ell és qui més solucions financeres ha presentat per a la delicada situació econòmica en què es troba el club, amb dos acords, un pel Barça Corporate i un altre per la samarreta, per poder fitxar a l’estiu.

Per primera vegada, però, en el seu intent de portar la veu cantant els aspirants van esmolar l’ullal i els retrets van pujar de to. Hi va haver més pulles que propostes. Més invectives personals que intercanvi d’idees, més ungles que mans obertes. Laporta per fi va sortir de la closca, es va acarnissar amb la versió tecnòcrata de Font i va intentar vincular Freixa amb els mandats de Rosell i Bartomeu. Per la seva banda, Font va lamentar les contínues desqualifi­cacions que li va fer l’expresiden­t. També Freixa, que va veure ombres en la denúncia del cas Neymar a l’Audiència Nacional i va tenir una fixació amb l’exmandatar­i per recordar-li la seva memòria selectiva, ja que no tot el seu període van ser flors i violes. A l’aspirant Font li va recordar que ell també va menystenir Koeman.

Sense cops d’efectes comparable­s a la lona, Laporta va intentar continuar furgant en els errors de Font, cosa que ha fet durant tota la campanya. “Deus haver treballat molt, però no pares de rectificar­te”, li va repetir. L’empresari de Granollers li va demanar respecte. “Deixa de menysprear un soci que triplica la teva experiènci­a empresaria­l”, li va demanar. “El 2003 quina experiènci­a tenies tu de guanyar Champions?”, li va preguntar.

Laporta va dubtar amb força vehemència de la credibilit­at del projecte de Sí al futur. “Quan més et coneixen menys et creuen, perquè t’han rectificat. T’has passat la campanya rectifican­t”. I, com no, va portar a col·lació la figura de Xavi Hernández, que ha evitat pronunciar-se sobre el seu càrrec en l’estructura de Font. “S’està confonent amb el tema Xavi, que ha desmentit el senyor Font dient que ell és un actiu del Barça”. “El teu secretari tècnic qui serà? L’extintor, com al gag del Polònia?”, li va voler tornar el cop l’empresari. Laporta va treure pit d’haver-li tornat

L’últim dia de campanya Laporta va sortir de la closca per treure pit del seu llegat esportiu

al Madrid el tema Figo amb Eto’o. “El Madrid no va guanyar ni una Champions amb mi de president”, es va defensar.

I és que la fixació va ser mútua. Font no es va quedar de braços plegats i també va tenir els seus moments, sobretot quan el va collar per l’emissió de bons, un dels plans estrella del pla econòmic de l’expresiden­t. “Els bons Laporta un dia són detalliste­s i un altre són corporativ­istes, un dia estan regulats i d’altres no”. I li va dir que és impossible controlar en quines mans acaben. “Potser els bons que emeteu els compra en Florentino. Això ho heu previst?”, li va preguntar.

Un altre dels punts calents del debat va ser el futur de Leo Messi. “No es pot portar tot a l’amiguisme i convence’l en un asado”, va dir Font amb referència a l’entrevista de Laporta amb aquest diari publicada ahir. “Que poc que el coneixes! Tant de bo la primera conversa amb Messi es produeixi en un asado. En Leo no se’n vol anar del Barça, vol sentir afecte, i sap que jo treballo així”, va reaccionar l’advocat, que per primera vegada va revelar que aquest estiu va contactar amb l’argentí. “Jo vaig parlar amb ell i li vaig dir que es quedés. Se sentia enganyat, però li vaig dir que no calia anar-se’n”.

Freixa no va perdre l’oportunita­t de presumir que l’únic responsabl­e esportiu que s’ha implicat en la campanya explicant els seus plans ha estat el seu. “Jordi Cruyff no sé si és aquí [Font] o allà [Laporta]. Però on segur que és és a la Xina. En canvi, el nostre programa l’ha explicat el mateix Lluís Carreras”.

Font va ser molt crític amb la forma com es dirigeix el club actualment. “N’estem farts. No podem continuar igual. No es pot dirigir el club com es feia als vuitanta. El president no pot fer el que vulgui com un mascle alfa”, va dir amb indignació. I va posar com a exemple la detenció de Josep Maria Bartomeu pel cas d’I3 Ventures. “És evident que el que ha passat amb el Bartogate deixa clar que al que mana no se’l controla. Per això farem una auditoria i explicarem molt bé el que ha passat aquests últims mesos”.

Tant Freixa com Laporta van fugir del diagnòstic fatalista i apocalípti­c que una vegada més va dibuixar Font. “No et reinventis tant perquè al final no et trobaràs”, va recomanar l’expresiden­t al candidat de Sí al futur. “Cal distingir la potenciali­tat que té el Barça. M’inquieta que es vulgui refer el club sencer”, va llançar l’exdirectiu, que va explicar molt detalladam­ent que la figura de president d’honor amb què Laporta va premiar Johan Cruyff no existeix als estatuts del Barça, una casa que va demostrar que coneixia.

Font insisteix a variar el model de lideratge i Freixa l’avisa que no es pot canviar tot el club

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain