La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els 1.500, un embolic

Jakob Ingebrigts­en recorre contra la desqualifi­cació i guanya l’or

- SERGIO HEREDIA LUIS BUXERES

Ha aparegut una meravellos­a fornada de migfondist­es europeus.

El tema és important, una mena de reivindica­ció dels corredors del Vell Continent, que discuteixe­n la supremacia als africans.

Els duels entre Jakob Ingebrigts­en i Marcin Lewandowsk­i recorden altres temps, aquells anys vuitanta i noranta, amb Coe, Ovett, Cram i Elliott, i amb Herold i Di Napoli. I també amb els espanyols, amb Abascal, González i Cacho.

Ingebrigts­en i Lewandowsk­i, noruec i polonès, es miren, s’estimulen i es desafien, i darrere d’ells s’obren pas altres forces, una magnífica generació d’especialis­tes espanyols: ara venen Adrián Ben, Saúl Ordóñez, Mohamed Katir, Mariano García (va guanyar la seva ronda dels 800 m), Sergio Paniagua, Llorenç Sales i, aquests dies a Torun, els més notables: Jesús Gómez i Ignacio Fontes.

19 podis sumava fins ahir el 1.500 espanyol als Euroindoor. (...)

La d’ahir, la dels 1.500 m, era una batalla de dos fronts. D’una banda lluitaven Ingebrigts­en i Lewandowsk­i.

I de l’altra, Gómez i Fontes. Quan Ingebrigts­en mira Lewandoswk­i, hi veu un ogre.

Lewandowsk­i és polonès i corria a casa, i aquests anys s’ha convertit en la bèstia negra del noruec: cada vegada que el petit dels tres germans corredors (20 anys) busca una proesa, Lewandowsk­i se li posa al mig.

Ja li ha passat uns quants cops: una als Europeus indoor del 2019 (quan li va prendre l’or als 1.500), i una altra als Mundials a l’aire lliure d’aquell mateix any (li havia pres el bronze en aquella mateixa distància).

Li passaria ara per tercera vegada, aquests dies, a casa seva i davant la seva poca gent (es competeix sense públic a les grades)?

La pregunta tenia morbo i anticipava una batalla fascinant, ja un clàssic de l’atletisme europeu que cal analitzar al mil·límetre. S’interpreta­va que Ingebrigts­en necessitav­a la velocitat de creuer, el ritme que l’acostés als 3m35s, on l’escomesa final de Lewandowsk­i, s’entén, perd eficiència. I això és ben bé el que va passar. Però es va formar un pilot de corredors en l’arrencada i Jakob Ingebrigts­en es va ficar en un bon embolic: mentre Lewandowsk­i se situava al capdavant, amb la idea d’alentir el ritme, Ingebrigts­en, tancat, va trepitjar l’interior de l’anell al segon revolt. Després es va obrir pas enmig del pilot i va aparèixer al capdavant als 300 m, però els jutges l’havien caçat: la sort estava tirada.

Va continuar la prova i Ingebrigts­en va formar la fila índia, amb Lewandowsk­i al darrere i els espanyols maniobrant, i es van succeir les voltes en 29 segons. La prova es va posar emocionant, apassionan­t per a l’espectador i un turment per als atletes: Jakob Ingebrigts­en no els donaria treva.

Va ser així fins al final: es van creuar els 800 m en 1m57s i el quilòmetre en 2m26s, i Lewandowsk­i es mantenia a tres metres d’Ingebrigts­en i Jesús Gómez, a un pas del polonès, i així van pensar que arribaven a la meta, or (3m37s56), plata per al polonès (3m38s06), bronze per a Gómez (3m38s47) i medalla de xocolata per a Fontes (3m39s66), abans del debat al despatx. Els jutges van desqualifi­car Ingebrigts­en, els noruecs van recórrer contra la desqualifi­cació i la decisió, a mitjanit, el va absoldre.

Avui Ingebrigts­en i Lewandowsk­i es tornen a enfrontar, ara a les semifinals dels 3.000 m. I amb ells, més espanyols: Adel Mechaal i Mohamed Katir.

El partit que van disputar ahir al Palau el Barça i el Baskonia va ser indesxifra­ble. Tots dos equips van pujar en una muntanya russa que no va parar de pujar i baixar per a mareig de més d’un. Els blaugrana van aguantar drets, van somriure més a la foto i van firmar una triomf que ja els brinda dues victòries d’avantatge a la classifica­ció d’una Eurolliga que afronta la recta final de la fase regular. Només queden sis jornades i la posició dels de Jasikevici­us és envejable, tot i que la igualtat de la competició tant pot brindar un encreuamen­t assequible com una tortura als quarts.

Pau Gasol no va assistir en directe al partit però, això sí, va anar a l’entrenamen­t previ i va saludar els seus nous companys, igual d’indesxifra­ble la política que s’està portant des del seu fitxatge.

La primera pirueta de l’atracció la va agafar el Barça al capdavant. Imponents els blaugrana amb una defensa per emmarcar al primer quart, que va frenar el Baskonia en 4 punts, esquivant el rècord històric de menys punts anotats en un quart (2) pels pèls. El parcial de 25-4 que indicava el marcador després del primer cop de clàxon convidava a l’optimisme blaugrana. Però l’equip d’Ivanovic, fora de playoffs ara mateix, es jugava la vida al Palau i va aterrar per fi en el partit. No li va caldre ni tan sols fer gaires faltes per deixar el Barça sense anotar durant gairebé 7 minuts, i va ser capaç de retallar fins al 30-26 que va fer pujar Jekiri (minut 19), culminant un 0-16 de parcial. “Tants minuts dolents en playoffs et poden castigar molt”, alertava Jasikevici­us després del partit. El lituà, a més, va confessar que ja ha votat per correu per a les eleccions de demà.

El Barça va continuar noquejat després del descans i un triple de Giedraitis va igualar les forces per primera vegada des del salt inicial (40-40, minut 26). Els de Jasikevici­us es van estrènyer el cinturó i liderats per un rebel Mirotic van recuperar el comandamen­t i van anar ampliant l’avantatge de mica en mica, i no el van deixar anar fins al final. Van certificar així un triomf vital que els fa més líders. Esclar que per arribar a Colònia serà aconsellab­le deixar les muntanyes russes i gaudir més dels cavallets.

El noruec va gestionar una cursa ideal però va perdre l’or temporalme­nt per haver trepitjat l’interior

Jesús Gómez és bronze i Ignacio Fontes cau del podi després de la decisió del jutge al recurs noruec

 ?? ANDREJ ISAKOVIC / AFP ?? Jakob Ingebrigts­en volant cap a la meta al davant de Marcin Lewandowsk­i i Jesús Gómez
Barça:
TD Systems Baskonia:
ANDREJ ISAKOVIC / AFP Jakob Ingebrigts­en volant cap a la meta al davant de Marcin Lewandowsk­i i Jesús Gómez Barça: TD Systems Baskonia:
 ?? PACO LARGO / FCB ?? La salutació. Pau Gasol va visitar ahir els seus nous companys i va assistir a l’entrenamen­t del Barça, on va coincidir amb Mirotic
PACO LARGO / FCB La salutació. Pau Gasol va visitar ahir els seus nous companys i va assistir a l’entrenamen­t del Barça, on va coincidir amb Mirotic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain