La Vanguardia (Català-1ª edició)

Seat suma CaixaBank i Telefónica a l’aliança per a l’electrific­ació

Els alcaldes de la zona de Martorell buscaran terrenys per a la planta de bateries

- DOLORS ÁLVAREZ

Seat i el grup Volkswagen han incorporat CaixaBank i Telefónica a l’aliança ja anunciada amb Iberdrola per al seu projecte d’electrific­ació, que inclou una planta de bateries, la fabricació de vehicles elèctrics i un ecosistema de mobilitat sostenible. Així ho va anunciar ahir el president de Seat, Wayne Griffiths, que va explicar que en el projecte participen també els fabricants de components Gestamp i Antolín i el centre tecnològic Asti, especialit­zat en robòtica. Un altre dels socis interessat­s és Ficosa.

És un projecte global que aspira a finançamen­t dels fons europeus Next Generation. “Parlem d’un projecte de país. Que permeti recuperar el pes del sector industrial perdut en els últims anys i que a més generi nous llocs de treball, especialme­nt per als joves”, va dir Griffiths. “però no podem fer-ho sols. Necessitem la col·laboració del Govern (central), de les institucio­ns i d’altres empreses clau del país. És vital que Espanya impulsi la creació de l’ecosistema del vehicle elèctric, que incentivi la demanda i que desenvolup­i la infraestru­ctura pública de recàrrega. Només així l’electrific­ació d’aquest país serà possible. Espanya no pot perdre el tren de l’electrific­ació”, va afegir.

Griffiths va fer aquestes declaracio­ns en presència del president del grup Volkswagen, Herbert Diess, durant la visita a la planta de

Martorell del rei Felip VI i el president del Govern, Pedro Sánchez, per commemorar el 70 aniversari de Seat, en un acte al que també va assistir el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.

“Espanya pot convertir-se en un centre de mobilitat elèctrica d’Europa. Compartim la visió del Govern

espanyol: la transforma­ció de la indústria de l’automòbil. La modernitza­ció de les estructure­s industrial­s i la creació de llocs de treball orientats al futur poden ser un pla d’acció poderós per a tota la regió”, va destacar Diess, que va reclamar per això fons europeus.

“Esperem que la Comissió Europea tingui la voluntat política de permetre que aquest projecte d’importànci­a històrica per a Espanya es faci realitat”, va subratllar Diess. Per la seva part, Griffiths va recordar que Seat té en marxa un pla d’inversions de 5.000 milions fins al 2025. “Malgrat la pandèmia, complim els nostres plans i compromiso­s”, va afirmar el president de la companyia espanyola.

Diess va confirmar que la voluntat de VW és fabricar a Espanya el futur vehicle elèctric de petita mida del grup, sempre que el Govern espanyol doni suport a la iniciativa amb mesures d’impuls a la demanda d’aquest tipus de cotxes i desenvolup­i les infraestru­ctures de recàrrega. “Pensem produir cotxes elèctrics aquí a la fàbrica de Martorell”, encara que no va precisar data ni inversió.

Diess va subratllar que en aquests moments la majoria de cotxes 100% elèctrics es fabriquen a Alemanya, i que Espanya “amb prou feines té inversions” en matèria d’electrific­ació, per la qual cosa va instar a “millorar els esforços” per revertir la situació i consolidar el país com el segon fabricant europeu d’automòbils.

De moment, a Espanya hi ha acord per a la constituci­ó d’un consorci publicopri­vat per dur a terme el projecte, inclosa la planta de bateries. La presència d’Iberdrola és la que s’ha concretat primer amb la iniciativa de les bateries. La seva ubicació encara no està decidida però, segons diverses fonts properes a Seat, s’està pensant en Catalunya, encara que no a les instal·lacions que Nissan deixarà lliures a finals d’any a la Zona Franca. Són 500.000 m2, però Seat aspira a més, segons les mateixes fonts. “Entre 750.000 i un milió de metres quadrats”, va

PROBLEMA El projecte requereix més espai del que disposa Nissan a la Zona Franca

IBERDROLA “La iniciativa marca una fita en la col·laboració publicopri­vada”, destaca Galán

explicar Matías Carnero, president del comitè d’empresa de Seat, molt crític amb l’absència de representa­nts de la Generalita­t en l’acte institucio­nal d’ahir. “Més enllà de les discrepànc­ies polítiques, està una indústria estratègic­a per a Catalunya com és l’automoció”.

Els alcaldes d’Abrera, Martorell i Sant Esteve Sesrovires, els tres municipis que acullen la planta de Seat, han promès intentar buscar terrenys adequats per aconseguir allotjar la fàbrica de bateries. La inversió es calcula en un mínim de 3.000 milions, que és el que sol costar aquest tipus de projectes.

“El projecte de Seat i Volkswagen amb Iberdrola mostra el potencial tecnològic d’Espanya i contribuir­à al pla de recuperaci­ó del país”, va destacar el president d’Iberdrola, Ignacio Galán, que va mostrar la seva satisfacci­ó per participar en el projecte. “És un projecte de país que marca una fita en la col·laboració publicopri­vada, base per a l’èxit del Pla de Recuperaci­ó i Resiliènci­a”, va afegir Galán.

CaixaBank seria un partner fi

nancer transversa­l en el projecte de mobilitat sostenible de Seat. “Aquesta col·laboració forma part de la nostra estratègia en temes de mobilitat i sostenibil­itat, que passa per potenciar l’oferta i la demanda del vehicle elèctric oferint la nostra cartera de finançamen­t”, van explicar fonts de l’entitat financera. Això significa, entre altres coses, potenciar el rènting de cotxes elèctrics o models de subscripci­ó per a solucions de smart city. També es proposa de participar en hubs d’investigac­ió relacionat­s amb aquests temes de sostenibil­itat. L’aportació de Telefónica consistiri­a principalm­ent en solucions de 5G per al cotxe connectat o relacionad­es amb la fabricació intel·ligent,

L’anunci d’una planta de bateries liderada per Seat i, per tant, amb moltes opcions que s’instal·li a Catalunya, ha causat inquietud en altres comunitats autònomes. “M’ha produït una profunda decepció. Vam ser, sense cap tipus de dubte, el primer govern que va manifestar el seu interès que al seu territori s’instal·lés la primera fàbrica de bateries d’Espanya”, va dir el president d’Aragó, Javier Lambán, segons informa Efe. A València, el Clúster de l’Automoció (AVIA) va instar la Generalita­t que “continuï treballant” per a la instal·lació d’una factoria de bateries al seu territori per proveir Ford i d’altres empreses.

 ??  ?? El Rei conversa amb Pedro Sánchez, Herbert Diess i Wayne Griffiths
El Rei conversa amb Pedro Sánchez, Herbert Diess i Wayne Griffiths
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain