La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La inversió en el pla s’acostarà als 5.000 milions”

Reyes Maroto, ministra d’Indústria, Comerç i Turisme

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Acabada d’aterrar, després de participar en l’acte de Seat a Martorell, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto (Valladolid, 1973), no ocultava ahir a la tarda el seu entusiasme per la posada en marxa del projecte estratègic sobre mobilitat elèctrica. Un pla d’envergadur­a que, gràcies als fons europeus, permetrà obrir una fàbrica de bateries, impulsar la mobilitat sostenible i guanyar pes industrial. Mentrestan­t, ultima amb la resta del Gabinet el nou paquet d’ajuts, que esperen aprovar dimarts.

Què destacaria d’aquest primer projecte estratègic, impulsat per fons europeus? Forma part de la feina de molts mesos. Teníem l’ambició de fer una transició cap al vehicle elèctric i connectat. Per això, volíem buscar els actors i els instrument­s. Els instrument­s són els fons europeus i els actors, la indústria automobilí­stica que tenim a Espanya. Aquest primer projecte estratègic té tres pilars: la fabricació de bateries a Espanya, desenvolup­ar ecosistema de mobilitat per comptar amb les infraestru­ctures, i la fabricació de vehicles elèctrics.

L’objectiu?

Busquem convertir la transforma­ció cap al vehicle elèctric en un projecte tractor que reforçarà l’ecosistema de mobilitat, clau a Catalunya, sens dubte un dels grans a Espanya però amb moltes incerteses, sobretot pel tancament de Nissan.

Dijous va anunciar la creació d’una fàbrica de bateries. És un consorci publicopri­vat al qual s’han afegit Seat i Iberdrola però que està obert a més socis, a tota la indústria automobilí­stica d’Espanya. L’horitzó de la fabricació de cotxes elèctrics és el 2024-2025, i esperem tenir tot el projecte desenvolup­at, la qual cosa permetria sortir amb vehicles no només en la planta de Seat, a Martorell, sinó en altres fàbriques que tenim a Espanya.

Quan es parla que la nova fàbrica de bateries serà a prop de Martorell, què significa?

A prop de Martorell vol dir que no hem de portar les bateries de la Xina. A prop significa Espanya. No hem decidit encara la localitzac­ió. L’important era donar a conèixer ja aquest projecte estratègic.

Nissan és una opció per acollir la nova fàbrica?

A Nissan estem treballant des de fa més d’un any en la seva reindustri­alització. Es va crear una comissió, s’estan fent avanços. Ja comptem amb el quadern de venda per poder proporcion­ar-lo als inversors. Ara estem amb la sol·licitud a aquells inversors de projectes concrets. La prioritat a Nissan és que es reforci la mobilitat elèctrica. Hi podrà haver una fàbrica de bateries o no, veurem la idoneïtat. Hi podrà haver un altre fabricant alternatiu a Nissan o un altre projecte d’electromob­ilitat.

Quan es decidirà on localitzar la fàbrica?

Hi ha una fita important que ha de veure la conformaci­ó del consorci. Una vegada tinguem definits els socis, entre tots haurem de decidir quina és la millor ubicació. No serà una decisió només del Govern. Cal comptar amb tots els actors. L’important és que sigui a Espanya. Ara mateix estem important cel·les de la Xina i Polònia

i amb la pandèmia vam tenir un problema de subministr­aments. En el cas de la Xina, encara hi ha retards en les comandes. L’ambició de liderar el vehicle elèctric passava necessària­ment per tenir tota la cadena de valor de producció a Espanya.

És possible que entrin altres fabricants de cotxes en el consorci?

Estem treballant en això. És una oportunita­t de reduir costos operatius, ara mateix la incertesa sobre la importació de cel·les és important. Creiem que hi haurà altres fabricants perquè ja han manifestat la seva aposta pel vehicle híbrid o elèctric pur. Seat ja està produint, Renault està en la hibridació i Ford estan acoblant...

Hi ha una primera aproximaci­ó d’inversió per al projecte estratègic?

Estem parlant que s’acostarà als 5.000 milions d’euros d’inversió pública i privada. A part del pla Moves, en els fons europeus hi ha més de 1.100 milions per a mobilitat i en Indústria comptem amb finançamen­t per a bateries i fabricació de vehicles, dins del canvi del procés productiu. A més de partides reservades per ciència.

Què pesarà més, la inversió pública o la privada?

En principi, hi haurà més aportació privada que pública.

La Generalita­t de Catalunya ha tingut algun paper en aquesta negociació?

La política industrial no ha estat per a ells una prioritat. Veurem la nova conformaci­ó del govern català, però el que passa amb alguns tancaments a Catalunya és conseqüènc­ia de la falta de lideratge per part de la Generalita­t. Hem heretat alguns problemes que hem provat de solucionar, i aquella absència de lideratge l’hem suplert amb una política nacional que ha invertit molt en Catalunya en aquests dos últims anys.

Urgeix doncs que es formi govern?

NOVA FÀBRICA DE BATERIES “La decisió sobre la localitzac­ió no dependrà només del Govern”

PAPER DE LA GENERALITA­T “Necessitem un interlocut­or que pensi en el futur. Són absents”

Esperem que el nou govern català tingui com prioritat la política industrial, la política turística en un moment tan complicat per al sector, en el qual són absents. Necessitem un interlocut­or que pensi en el futur de Catalunya. Ahir (per dijous) els empresaris catalans van ser molt clars, van demanar la confrontac­ió i pensar en el futur. La indústria catalana ha estat sempre un exemple de modernitza­ció i ara està adormida. No té una tutela d’un govern

que hauria d’estar apostant per projectes d’inversió.

Aquesta absència de la qual parla pot complicar la reindustri­alització de Nissan?

Hi ajudaria, però tampoc no és un obstacle. Tremosa és un conseller absent...

Quan s’aprovarà l’esperat nou paquet d’ajuts per als sectors més colpejats per la pandèmia?

Els ajuts han estat insuficien­ts perquè les mesures restrictiv­es han estat molt dures. No cobreixen les necessitat­s de les empreses i per això anem a fer un esforç addicional, amb ajuts públics d’11.000 milions, que estem acabant de perfilar i intentarem que dimarts vagin al Consell de Ministres.

En què consistirà?

Hem definit tres instrument­s. El primer té a veure amb la reestructu­ració dels deutes amb avals públics. Hi haurà dos nous fondos, un gestionat en Indústria per reforçar la solvència de les petites i mitjanes empreses, amb préstecs participat­ius, i un altre d’ajuts directes, que canalitzar­em a través de les comunitats autònomes.

Aquests ajuts cobriran despeses fixes?

Sí, van per cobrir despeses fixes, com els arrendamen­ts. I s’abocaran als sectors que més ho necessiten, el turístic, el comerç, la cultura i el transport. Volem ajudar tot el teixit perquè aguantin aquests pocs mesos que queden, perquè les empreses tingui tranquil·litat fins que puguin obrir.

Com s’imagina aquest estiu? Estem treballant amb el sector en la reobertura. Sobretot, amb un nou instrument com és el certificat digital, que permetrà una mobilitat segura de persones vacunades, les que ja han passat la covid i els qui puguin acreditar una PCR negativa. El certificat és prioritari. A més, les reserves van bé, podríem recuperar el 50% del volum del 2019.

El maig representa l’inici dels viatges.

El maig és clau?

Sí, si tinguéssim tots els permisos podríem utilitzar el certificat a Fitur, a finals de maig. Per a Espanya és transcende­ntal obrir. Encara que volem coordinar-nos amb altres països de la Unió Europea, tampoc no ens importa ser els primers. El sector turístic no aguanta, és una necessitat vital.

De què dependrà obrir? Dependrà de dos factors, de l’acceleraci­ó de la vacunació i de la contenció de la pandèmia. Cal mantenir de forma estable la incidència acumulada per sota de 50.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, al seu despatx de Madrid
EMILIA GUTIÉRREZ La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, al seu despatx de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain