La Vanguardia (Català-1ª edició)

Renfe adjudica a Alstom i Stadler un contracte de 2.445 milions

- CONCHI LAFRAYA

El consell d’administra­ció de Renfe, presidit per Isaías Táboas, aprovarà dilluns vinent l’adjudicaci­ó al grup francès Alstom i al grup suís Stadler d’un megacontra­cte per fabricar 211 trens de rodalies.

El pressupost base de licitació era de 2.726 milions, però finalment l’adjudicaci­ó es farà per 2.445 milions, segons fonts del sector. Es tracta de la comanda estrella del pla de compra de nou material rodador llançat per la companyia en els últims anys i amb la qual preveu augmentar la capacitat del seu parc de trens de rodalies en un 20% respecte a l’existent en el 2019, quan va treure a concurs la licitació.

En concret, el grup Alstom s’ha emportat el paquet més important: fabricarà 152 combois de 100 metres de longitud per 1.447 milions. Per la seva part, Stadler proporcion­arà 24 unitats d’aquella mateixa longitud i 35 trens més de

200 metres. La seva contracta s’eleva a 998 milions, segons va avançar ahir la Cadena Ser. L’acord també comporta el mantenimen­t durant 15 anys. A més, el contracte valora l’opció per a Alstom de subministr­ar 76 trens més (872 milions) i per a Stadler de lliurar uns altres 44 trens addicional­s, (valorats en 832 milions). Renfe no llançava un concurs d’aquest volum per millorar la xarxa de rodalies des de l’any 2007.

Es preveu que 56 unitats d’aquests nous trens aniran a parar a Catalunya, segons consta en l’acord de Rodalies entre la Generalita­t i Renfe, que recull la renovació i increment de combois a la xarxa catalana.

Els dos adjudicata­ris compten amb fàbriques ubicades a Espanya. La d’Alstom es troba a la localitat barcelonin­a de Santa Perpètua de Mogoda, mentre que el grup suís opera a Espanya

des de la seva fàbrica d’Albuixech, a València.

Els nous trens hauran de tenir capacitat per a almenys 900 passatgers. Els vehicles hauran, a més, de comptar amb connexió a internet, mesures d’accessibil­itat i espai per a bicicletes i carretons infantils, entre altres dotacions.

En el marc d’aquest pla de renovació del parc rodador, Renfe ja va adjudicar el juny de l’any passat el seu primer contracte, encara que en aquella ocasió més petit, de 258 milions, a l’espanyola CAF per subministr­ar 31 trens de via estreta i sis de rodalies. Al megacontra­cte de Renfe han quedat fora les espanyoles Talgo i CAF, que també optaven a l’adjudicaci­ó. Després d’aquest concurs, Renfe encara ha d’adjudicar 43 trens de mitja distància i uns altres 38 de rodalies, els dos paquets híbrids, als quals cal afegir 40 caps motors per als trens AVE. El 2019, Renfe va anunciar que les seves licitacion­s s’acostarien als 5.000 milions.

Els dos grups fabricaran 211 trens, dels quals 56 aniran a la xarxa de Rodalies de Catalunya

 ?? XAVIER CERVERA ?? Isaías Táboas, president de Renfe
XAVIER CERVERA Isaías Táboas, president de Renfe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain