La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA i la UE suspenen les taxes per Boeing-Airbus

Primer pas per a la solució d’un conflicte que dura 16 anys

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

És el primer salt significat­iu al terreny comercial des que Joe Biden va accedir a la presidènci­a dels Estats Units. La batalla que s’ha prolongat durant 16 anys pels subsidis a Airbus i Boeing entre Europa i els Estats Units pot arribar a la seva fi. De moment, les dues parts han suspès els aranzels imposats arran d’aquests subsidis durant quatre mesos, un període que ha de servir per preparar el terreny per a la suspensió definitiva d’aquestes mesures de represàlia mútua.

Les represàlie­s anaven molt més enllà dels productes aeronàutic­s, i afectaven un ampli ventall de productes. Espanya serà un dels grans beneficiat­s de l’acord perquè els aranzels al vi, les olives, l’oli d’oliva i el formatge sumaven 1.000 milions d’euros. En termes globals, els Estats Units estaven autoritzat­s a establir aranzels per valor de 7.500 milions de dòlars sobre les exportacio­ns europees, i en el cas de la Unió Europea, els podia aplicar fins a 4.000 milions de dòlars.

L’anunci es va produir ahir després d’una conversa telefònica entre la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president nord-americà, Joe Biden. “Els dos ens hem compromès a centrar-nos en resoldre les nostres disputes aeronàutiq­ues, basant-nos en el treball dels nostres respectius responsabl­es de comerç. És una notícia excel·lent per als nostres negocis i indústries als dos costats de l’Atlàntic, i un senyal molt positiu per a la nostra cooperació econòmica en els propers anys”, va dir Von der Leyen a l’anunciar l’acord.

La presidenta de la Comissió va qualificar aquest aixecament d’aranzels com el símbol d’una nova arrencada en les relacions amb els Estats Units. És cert que Europa, sense ser ingènua, esperava molt de Biden al terreny comercial, i els primers passos semblen confirmar que aquesta esperança és correspost­a. “Marca un reset en la nostra relació... És un win-win per a les dues parts, en un moment en què la pandèmia perjudica els nostres treballado­rs i les nostres economies”, va dir el vicepresid­ent de la Comissió Europea i responsabl­e de Comerç, Valdis Dombrovski­s.

La disputa pels subsidis a les seves respective­s indústries aeronàutiq­ues és una de les que s’ha allargat més en el temps en la història de l’Organitzac­ió Mundial del Comerç (OMC), amb les dues parts rebent l’autoritzac­ió, i utilitzant-la, per castigar les exportacio­ns del seu soci.

La batalla arrenca el 2004, i en els dos últims anys es van produir dues decisions determinan­ts de l’OMC. L’octubre del 2019, autoritzan­t els Estats Units a aplicar aranzels als productes europeus per valor de 7.500 milions de dòlars, la qual cosa Washington va fer el 18 d’octubre d’aquell any. La segona data clau va arribar a l’octubre del 2020, quan li va tocar el torn a la Unió Europea. L’OMC també reconeixia que els subsidis a Boeing era il·legals i li va permetre aplicar represàlie­s per valor de 4.000 milions de dòlars, la qual cosa va fer al novembre.

Tot i això, ja llavors, abans i després d’aplicar aquells aranzels, el discurs de Brussel·les va ser sempre el mateix, el de buscar un acord amb l’Administra­ció Biden per aixecar tots els aranzels. Ahir es va aconseguir, almenys durant quatre mesos.

Espanya en surt molt beneficiad­a perquè els aranzels al vi, oli i olives sumen 1.000 milions d’euros

 ?? FRANCISCO SECO / AP ?? La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar ahir l’acord
FRANCISCO SECO / AP La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar ahir l’acord

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain