La Vanguardia (Català-1ª edició)

La igualtat de gènere elevaria el PIB en un 18,5%, segons un informe

ClosinGap calcula que la bretxa entre homes i dones es tancarà el 2055

- PILAR BLÁZQUEZ

Si a Espanya hi hagués hagut paritat el 2019 el producte interior brut (PIB) s’hauria elevat en 230.847 milions d’euros, un 18,5%, segons un informe de ClosinGap presentat ahir. Actualment, malgrat que les dones represente­n el 51,4% de la població en edat de treballar, només contribuei­xen un 41,5% al PIB. L’increment potencial de l’economia es podria traduir –sempre segons ClosinGap– en la creació de 3,2 milions de llocs de treball femenins a temps complet, així com per l’augment mitjà de productivi­tat de cada dona de 1.301 euros.

El de ClosinGap, un índex elaborat conjuntame­nt amb PwC, és el primer indicador que mesura el cost d’oportunita­t que suposa la desigualta­t de gènere en el PIB. ClosinGap és un grup que va posar en marxa la multinacio­nal Merck a Espanya i al qual pertanyen onze grans empreses més –Mapfre, Vodafone, Repsol, Meliá, L’Oréal España, Mahou San Miguel, Solán de Cabras, BMW, PwC, Bankia, Grupo Social Onze i Kreab–, que des de setembre del 2018 treballa en la quantifica­ció del cost econòmic i social de la desigualta­t de gènere i en promoure mesures per tancar les bretxes de gènere a Espanya.

Des d’aleshores han realitzat diversos estudis i anàlisis sectorials, però no ha estat fins aquest divendres quan han presentat un índex de l’impacte de la bretxa de gènere en el conjunt de l’economia. Marieta Jiménez, presidenta de ClosinGap i vicepresid­enta regional d’Europa de Merk Biopharma, va dir ahir que l’índex “neix amb l’aspiració de convertir-se en un indicador de referència i de ser actualitza­t anualment de manera que ens permeti fer un seguiment detallat dels avenços cap a la igualtat entre homes i dones”.

L’índex sorgeix després d’analitzar cinc categories crítiques per tancar la bretxa de gènere –ocupació, educació, conciliaci­ó, digitalitz­ació i el sector salut i benestar– i s’estrena situant-se en el 2020 en el 64,1%.

Això significa que és vigent el repte que la societat espanyola té per davant de tancar un diferencia­l del 35,9%. Tenint en compte que des del 2015 l’avenç és d’un 1,9% anual, Espanya no tancaria la bretxa de gènere fins a l’any 2055, si continués al mateix ritme.

“Aquestes dades són contundent­s i sens dubte posen en relleu que encara tenim un llarg camí per davant per recórrer per aconseguir una societat més justa i equitativa i aprofitar tot el potencial per a la nostra economia”, assegura Jiménez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain